Collega's
Vorige

1 van 577

Volgende
Volgend artikel:

7 timemanagement hacks voor op je werk

Honden op de werkvloer toegelaten

“Voor externen is en blijft dit een heel ongewone situatie, dieren meebrengen naar het werk. Wij zijn het intussen gewoon en kunnen het iedereen aanraden” (Chantal Templeton, marketing director Petcare Mars Belgium)
Wat als ... je je hond mee mocht nemen naar kantoor? Het lijkt een aflevering uit de bekende komische televisiereeks ‘Wat als?’. Maar bij het bedrijf Mars België is het pure realiteit. Honden en hun baasjes gaan mee naar kantoor. “Veel van de honden komen mee sinds ze pups zijn.”
“Voor externen is en blijft dit een heel ongewone situatie, dieren meebrengen naar het werk. Wij zijn het intussen gewoon en kunnen het iedereen aanraden” (Chantal Templeton, marketing director Petcare Mars Belgium)

Bezoek je voor het eerst het hoofdkantoor van Mars België in Sint-Stevens-Woluwe, dan speelt zich vaak een gelijkaardig tafereel af. De Mars-medewerker komt de bezoeker ophalen aan de receptie, schudt de hand van de bezoeker en zegt dat er nog iemand komt. En vervolgens verschijnt achter de hoek een viervoeter die de Mars-medewerker achterna tjokt. Waarna menig bezoeker schrikt, want een hond had hij of zij totaal niet verwacht op kantoor.

Honden zijn klanten

Voor veel bedrijven en hun hr-medewerkers is het ondenkbaar dat personeel huisdieren meeneemt naar het werk. De gedachte aan een totale chaos doet hen huiveren. Maar bij Mars denken ze daar duidelijk anders over. Voor een deel is dat natuurlijk omdat huisdieren hun belangrijkste klanten zijn. Mars is een familiaal, niet-beursgenoteerd, globaal familiebedrijf, met een brede waaier aan producten. Van chocolade (Mars, Snickers, Twix, …), tot Mars Food (met onder andere Miracoli, Suzi Wan en Uncle Ben’s, waarvoor het in ons land in Olen overigens een fabriek heeft). Maar het allergrootste segment is Mars Petcare (Pedigree, Whiskas, Sheba, Cesar, ...).

Bij de meeste petcare-kantoren van Mars mogen honden en katten hun baasjes vergezellen naar kantoor. In de praktijk zijn het vaak honden. Zijn ze welopgevoed en sociaal, dan zijn ze welkom. Van labrador tot chihuahua. “Dieren maken ons leven beter. Dan hebben ook wij een bepaalde verantwoordelijkheid om dat van hen te optimaliseren”, stelt Chantal Templeton, marketing director Petcare Mars Belgium. “Voor externen is en blijft dit een heel ongewone situatie, dieren meebrengen naar het werk. Wij zijn het intussen gewoon en kunnen het iedereen aanraden”, aldus Templeton.

Chantal Templeton verwijst naar talrijke studies die aantoonden dat huisdieren het leven van hun baasjes beter maken. “Op fysiek, persoonlijk én sociaal vlak. Op de werkvloer wordt het familiale gevoel versterkt. Veel van de honden komen mee sinds ze pups zijn. Ze groeien hier op, onder het oog en de zorg van alle collega’s. Allen samen.”

Snurken tijdens meeting

Onlogisch is de situatie bij Mars zeker niet. Honden zijn eigenlijk belangrijke klanten voor hen. “Dus kunnen we maar beter een goede relatie met hen onderhouden. Zodat we elkaar begrijpen”, zegt Chantal Templeton.

“Niemand kan zonder lachen en huisdieren maken ons aan het lachen”, stelt ze en vat het samen: “Honden zorgen voor een warme gloed, een gezellige huiselijke sfeer op het werk. Wie vindt het niet leuk, wanneer een hond ’s morgens parmantig het kantoor komt binnenwandelen, tijdens een lastige vergadering begint te snurken, of gedurende een middagdipje liefdevol zijn kop op je schoot legt?”

Labrador

Vragen wat de baas van de situatie vindt, is eigenlijk overbodig. Want de baas heeft zelf een hond, een labrador namelijk. En die neemt hij ook mee naar kantoor. Ze heet Masha en is een Russisch-Nederlandse mix. “Ze denkt dat ze een mens is. Zo trippelt ze hier zelfverzekerd door de gangen en gaat ze iedereen goedemorgen zeggen. De aandacht en de aaien laat ze zich welgevallen”, vertelt Steve Axe, general manager Mars Belgium. “Maar ook de collega’s genieten. In een mum van tijd heeft ze een glimlach op ieders gezicht getoverd.”

De tijd die zou ‘verloren’ gaan aan het strelen en spelen wordt, volgens Steve Axe, ruimschoots gecompenseerd door de efficiëntie die je daarna aan de dag legt. “Met een goed gevoel en een glimlach werken is sowieso adequaat. De vuilbakken hebben we op kantoor moeten laten verhogen, want Masha steekt er maar wat graag haar neus in. Maar dat nemen we er graag bij (lacht).”

(td/wv) – Foto: (de) 

6 mei 2016

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte