7 ultieme jobs voor dierenvrienden

Ben jij een echte dierenvriend? Voel jij je soms beter op je gemak bij dieren dan bij mensen? Dan zijn de volgende 7 jobs misschien wel iets voor jou …
#

1. Dierenarts

Een vaak voorkomende kinderdroom en een logische keuze voor wie een echte dierenvriend is. Al zijn de studies om dierenarts te worden slechts voor weinigen een lachertje. Een dierenarts verzorgt dagelijks gewonde of zieke dieren en geeft vaccinaties aan dieren die het nodig hebben.

Naast huisdieren ontfermen dierenartsen zich ook over vee ('veearts') en labodieren. Als dierenarts moet je niet alleen goed met dieren kunnen omgaan, ook naar mensen kunnen luisteren is ontzettend belangrijk. Het zijn namelijk de baasjes die kunnen vertellen wat er met hun dier aan de hand is.

2. Dierenartsassistent

De rechterhand van de dierenarts. Een dierenartsassistent assisteert bij operaties, helpt de dierenarts tijdens het spreekuur of bij een bezoek aan een landbouwbedrijf, adviseert baasjes over de verzorging van hun dieren etc.

3. Dierenverzorger

Een dierenverzorger staat in – zoals de naam al doet vermoeden – voor de verzorging van dieren. Hij geeft ze eten, verzorgt ze, houdt hun gezondheid in de gaten en assisteert eventueel een dierenarts bij problemen. Als dierenverzorger werk je in een dierentuin, kinderboerderij, dierenasiel ...

4. Taxidermist

Als taxidermist prepareer je of zet je dode dieren op, om ze zo levend mogelijk te doen lijken. Je bewerkt het dode lichaam van een dier, zodat het bewaard kan blijven en het resultaat kan worden tentoongesteld. Opgezette dieren worden gebruikt voor tentoonstellingen, in het onderwijs, voor museumcollecties, voor particulieren (bijv. een herinnering aan een overleden huisdier) …

5. Zoöloog

Een zoöloog observeert en bestudeert verscheidene soorten dieren in hun natuurlijke omgeving. Hij beschrijft de kenmerken en de werking van het organisme, net als hun levensstijl. Hij gaat te werk zowel in het veld als in een laboratorium. Om dieren te zien evolueren in hun natuurlijke omgeving, wordt een zoöloog soms een fotograaf of filmmaker. Hij publiceert de resultaten van zijn onderzoek en geeft vaak lezingen. Genoeg geduld hebben, is een noodzakelijke vereiste!

6. Dierentrainer

Dieren op een bepaalde manier doen reageren in verschillende condities of op verscheidene stimuli is de verantwoordelijkheid van een dierentrainer. Training kan gericht zijn op entertainment, op bescherming, op detectie (bv. drugshonden) of op gezelschap (bv. geleidehonden).

Een trainer is vaak ook betrokken bij de verzorging van het dier, zijn voeding en zijn gezondheid. Over psychologisch inzicht beschikken, is ontzettend belangrijk voor een dierentrainer.

7. Zooverantwoordelijke

Geen geschikter beroep om de hele dag omringd te worden door dieren … dan het uitbaten van je eigen dierentuin!

23 mei 2017
Aanbevolen jobs