Het loon van...
Vorige

1 van 771

Volgende

Hoeveel verdient een catwalk-model gemiddeld?

catwalk modellen
Een wereldberoemd model worden. Het is zowat de droom van elk jong meisje. Maar achter al die glitter & glamour schuilen vaak vreselijke toestanden. Want het beeld van een model dat baadt in rijkdom is allesbehalve juist.

Het leven van een topmodel? Dat betekent mooie reizen, de duurste schoenen, stijlvolle feestjes en knappe mensen. Maar dat blijkt allemaal maar schone schijn te zijn. Want het leven van een model is in de meeste gevallen allesbehalve rooskleurig.

Heel veel modellen belanden al van in het prille begin van hun carrière in een diepe financiële put. Ze worden vaker met kleding en handtassen betaald, dan dat ze een echt loon krijgen.

Schulden vanaf dag één

Zodra het contract ondertekend is, stapelen de rekeningen zich op. Zo moeten alle modellen bijvoorbeeld de chauffeur van de limousine betalen. En elk model besteedt zelf een deel van de overnachting in een appartement, waar ze vaak met meerdere meisjes ondergebracht worden.

Eén model vertelde anoniem aan persbureau AFP (Agence France Presse) dat ze al na één week een schuld had van maar liefst 3.000 euro. En zonder een vastgesteld loon is het erg moeilijk om dat bedrag af te lossen.

catwalk

Daarnaast brengt zo’n show amper iets op. In Parijs krijg je 1.100 euro, waarvan slechts 400 euro voor het model is. De rest wordt gebruikt om de schulden af te lossen. Slechts 2% van de modellen kan écht op een riant loon rekenen. En voor mannelijke modellen ligt dat percentage zelfs nog een stuk lager.

Meer buiten dan binnen

En dat is nog niet alles. Voor bijvoorbeeld een modeshow in New York heeft het model ook een dure werkvergunning nodig. En die kosten zijn uiteraard voor het model zelf.

Rechtengroep Model Law – een initiatief van het 26-jarige ex-model Ekaterina Ozhiganova – wil daar nu komaf mee maken. Zij eist dat alle contracten in het Engels worden opgesteld, zodat elk meisje perfect weet wat ze mag verwachten. Daarnaast heeft de rechtengroep nog andere algemene claims geformuleerd, in de hoop het modellenwerk weer aantrekkelijker en vooral leefbaarder te maken.

(dt/em) - Bron: Express / Fashion Network

27 augustus 2019
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook