Vergaderen
Vorige

1 van 145

Volgende
Volgend artikel:

De 10 grootste vergaderfrustraties

Hoe spring jij eruit tijdens een virtuele meeting?

Eruit springen tijdens virtuele meeting
Je zit in een online meeting en wil graag je gedachten delen over het onderwerp dat net is besproken. Maar wat je ook probeert, je krijgt er geen woord tussen. Onderbreken tijdens een online meeting of -vergadering kan een hele uitdaging zijn. Daarom zochten we enkele tips om op een beleefde en niet opdringerige manier de aandacht te trekken.

De situatie

Werken op afstand heeft veel voordelen, maar brengt ook een aantal uitdagingen met zich mee. Sommige werknemers vinden het moeilijk om het woord te nemen tijdens een online meeting. Ze krijgen niet de kans om hun gedachten te delen en voelen zich minder gezien in het online kantoor. Na de meeting blijven deze collega’s gefrustreerd achter.

We delen enkele manieren om voor jezelf op te komen, zonder je te schamen of je onbeleefd te voelen.

TEST: Hoe emotioneel intelligent ben jij?

Tactvol onderbreken

Er zijn verschillende mogelijkheden om met de nodige tact een gesprek te onderbreken. Een manier om de aandacht te trekken is door je hand op te steken. Zowel letterlijk – je brengt je hand in beeld – als virtueel door te klikken op het handje in je meeting-app. Vind je het eng om op deze manier tussenbeide te komen? Typ dan in de chat dat je graag nog een toevoeging wil doen. Zo hoef je niemand letterlijk te onderbreken.

Extra: 5 succesfactoren voor online vergaderen

Overgangen zoeken

Over elkaar heen praten is niet alleen onbeleefd, het is ook extreem vervelend. Zowel live als online. Bij online meetings is het vaak extra verwarrend, omdat niemand heeft begrepen wat er nu precies werd gezegd. Dit is de verantwoordelijkheid van de persoon die de vergadering leidt. Hij of zij moet genoeg stiltemomenten inlassen waarop anderen kunnen inpikken. Tijdens zo’n moment kan je het woord nemen en vragen of je nog een toevoeging mag doen.

Toon en duur

Probeer op je intonatie te letten wanneer je het woord neemt. Je wil niet passief-agressief overkomen. Neem een neutrale toon aan die niet-beschuldigend klinkt. Heb je het woord? Dan hou je het best zo kort mogelijk. Want niemand zit te wachten op een oeverloze uitleg. Beperk je tot de kern van de zaak en laat onnodige details achterwege.

Videomeetings: 10 tips tegen de grootste ergernissen

Confronteren

Merk je dat je de enige collega bent die zelden of nooit aan het woord komt tijdens online meetings? Dan is het hoog tijd voor een gesprek met je baas. Dat gesprek kan wat ongemakkelijk aanvoelen, maar door de zaken uit te klaren, kunnen zowel jij als het team werken aan wat er fout loopt.

Lees ook: Vergaderen we binnenkort alleen nog virtueel?

(es/em) - Bron: HBR

29 augustus 2022
Anderen bekeken ook