Vergaderen
Vorige

1 van 144

Volgende
Volgend artikel:

De 10 grootste vergaderfrustraties

Hoe softwareprojecten je teamwork bepalen

“Vroeger was IT onderliggend. Vandaag komt het rechtstreeks naar de markt.” (Stijn Verstraete, business line director bij Attentia)
Een nieuwe manier van teamwork breekt verder door bij softwareontwikkeling en in het bedrijfsleven. Projecten en producten worden kort opgevolgd en vormgegeven samen met de klant. Of hoe alles draait om korte sprints en regelmatige feedback.
“Vroeger was IT onderliggend. Vandaag komt het rechtstreeks naar de markt.” (Stijn Verstraete, business line director bij Attentia)

“Vroeger was IT onderliggend. Vandaag komt onze digitale oplossing rechtstreeks naar de markt”, zegt Stijn Verstraete, business line director bij HR-dienstverlener Attentia voor DOTS, een digitaal platform rond HR & well-being waarin klanten een overzicht krijgen van HR- en medische data.

Het DOTS-platform is opgebouwd rond zogenaamde solutions. “Dit zijn concrete oplossingen in de vorm van functionaliteiten, apps en workflows, meestal ook gecombineerd met diensten van Attentia. Denk hierbij aan payroll, flexibel verlonen of teamplanning, maar ook health & safety en configurable collaboration”, illustreert Verstraete.

Scrum

Het DOTS-platform van Attentia is een schoolvoorbeeld van de agile-werkwijze, die komt opzetten. Een zeventigtal medewerkers staat in voor de productontwikkeling van DOTS, naast de medewerkers die DOTS installeren bij de klant. Zij zijn momenteel verdeeld over een zestal productteams. “We betrekken de klant zo veel mogelijk bij onze ontwikkeling. En daarnaast stellen wij onze interne teams cross-functioneel samen: medewerkers met verschillende competenties.”

Omdat het DOTS-platform constant aan verandering en vernieuwing onderhevig is, vergt dit ook een flexibele manier van werken. Hiervoor valt de afdeling ook terug op scrum. Dat is een manier van (samen)werken waarbij je een groter product opdeelt in verschillende kleinere onderdelen, die je sneller en om de twee weken oplevert in een sprint. “Zo krijg je veel sneller feedback van de gebruikers en klanten én kun je sneller reageren op de wisselende noden.”

Voor je aan zo’n zogenaamde sprint – een ontwikkelingsfase – begint, bepaal je je story map met onder meer het aantal user stories dat je productieklaar moet afleveren. “Maar helemaal in het begin starten we een productvisie en -team via een zogenaamde hackaton waar we het eindproduct en de algemene visie samen vastleggen.” Vaak komen er uit zo’n hackaton – waar dikwijls ook klanten bij zijn – al concrete toepassingen tot stand, zodat er een duidelijke link is met het eindproduct.

Zelfsturend

Deze manier van werken, met onder meer sprints en regelmatige feedback, is volgens Stijn Verstraete erg transparant en wekt vertrouwen op voor alle betrokkenen. “Je kunt zo je producten opbouwen door veel te leren, van elkaar en van je klant”, klinkt het. Een belangrijk aspect is ook dat die cross-functionele teams zelfsturend zijn. “Maar wel gedragen door een duidelijke visie, zodat iedereen weet wat er van hen verwacht wordt.”

Volgens Verstraete is heel deze manier van werken cruciaal. “Enerzijds om schaalbaar te werken en snel bepaalde producten te kunnen lanceren, zonder ellenlange voorstudies en goedkeuringsprocessen. Maar ook omdat bedrijven en teams zich zo vlotter kunnen aanpassen aan de alsmaar sneller veranderende omstandigheden.”

Scrum & agile in 10 hoofdlijnen

  • Leve de sprint: verdeel je werk in regelmatige, vaste tijdspannes van bijvoorbeeld twee weken.
  • Aan het eind van elke sprint moet je iets (bruikbaars) klaar hebben en dat demonstreren.
  • Plan alleen wat nodig is, maar word niet verliefd op je eigen plan.
  • Maak fouten, maar herstel ze: hoe sneller je fouten maakt, hoe sneller je die kunt herstellen.
  • Kleine teams werken beter dan grote.
  • Een team moet autonoom kunnen werken en is multifunctioneel.
  • Een productowner bepaalt de prioriteit. Maar het team bepaalt hoe men dingen realiseert.
  • Weg met domme richtlijnen, maar wel binnen een duidelijk kader.
  • Transparantie: iedereen moet alles weten, inclusief inkomsten en uitgaven.
  • Als iets niet goed werkt, ligt dat vaak aan het systeem, niet aan het individu.

Uit: Scrum, Jeff Sutherland, ISBN: 9789491845376, Maven Publishing 

(wv) 

18 september 2017
Anderen bekeken ook