Vorige

1 van 587

Volgende
Volgend artikel:

9 soft skills voor het robottijdperk

Hoe slagen als je nergens goed in bent

22 november 2019
Het is het ideale scenario: je ontdekt je unieke talent, werkt hard om het te ontwikkelen en het succes komt je aanwaaien. Maar wat als je niet weet wat je talent is? Of wat als je helemaal nergens goed in bent, of heel veel dingen slechts een beetje kan?

Een mix van ‘skills’

Als jij geen idee hebt van wat je talent is of het gevoel hebt dat je nergens echt in uitblinkt, hoef je je absoluut geen zorgen te maken. Heel weinig succesvolle mensen zijn de allerbeste in iets. De meesten hebben een mix van bepaalde vaardigheden, waardoor ze een succesvolle carrière kunnen uitbouwen.

Denk maar aan Bill Gates. Hij is zeker niet de beste programmeur, netwerker of marketeer. Maar omdat hij heel wat nuttige vaardigheden redelijk beheerst, kon hij een imperium uitbouwen. Acteur Will Smith geeft toe dat hij niet de beste acteur is die in Hollywood rondloopt, maar hij onderscheidt zich door extreem hard te werken én te netwerken.

5 vaardigheden die je ver zullen brengen, wat je ook doet!

Je moet dus over een mix van redelijk ontwikkelde vaardigheden beschikken om succesvol te zijn. Een combinatie van middelmatigheid zeg maar.

De volgende vaardigheden kunnen je heel ver brengen, in welke sector je ook actief bent:

1. Spreken

Mensen die overtuigend en duidelijk een betoog kunnen houden, hebben sowieso een streepje voor. Ze stralen zelfvertrouwen uit, waardoor ze zowat alles kunnen verkopen, ook zichzelf. Op die manier creëren ze meer carrièremogelijkheden, halen ze grotere en betere klanten binnen, enz.

2. Schrijven

Ook goed kunnen schrijven speelt in je voordeel als je je product, je ideeën of jezelf aan de man of vrouw wil brengen. Niet enkel correct schrijven is van belang. Zorg voor meeslepende teksten die je publiek helemaal inpakken.

3. Kritisch denken

Nog nooit werden we zo overspoeld door informatie. Als je er niet in slaagt om daaruit informatie te selecteren die voor jou van tel is, ben je verloren. Je moet informatie op haar waarde kunnen beoordelen en linken aan informatie die je al bezit. Dat is niet veel mensen gegeven. Als je deze vaardigheden ontwikkelt, onderscheid je jezelf dus al van de massa.

4. Beslissingskracht

Impulsief beslissingen nemen, is niet altijd een goed idee. Maar alle details overanalyseren voordat je een beslissing neemt, is ook niet productief. Effectief en relatief snel beslissen onderscheidt de ‘doeners’ van de ‘dromers’.

5. Ontspannen

Stress doet je slechte beslissingen nemen, vermindert je kritisch denken en tast je netwerkskills aan. Stress is dus een serieuze bedreiging voor je succes. Plan dus altijd voldoende ontspanningsmomenten in, zodat je eventuele crisissen daadkrachtig en productief de baas kunt.

Word jij de nieuwe Bill Gates of Richard Branson?

(mr)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16682 andere jobs