Het loon van...
Vorige

1 van 763

Volgende

Hoe rijk is president Donald Trump?

Trump, voormalig projectontwikkelaar en huidig president van de Verenigde Staten, pronkt met zijn fortuin en ondernemerssucces. Maar hoe rijk is hij nu eigenlijk?
#

De grootte van zijn fortuin wordt wel eens betwist. Zelf beweert Trump dat hij 10 miljard dollar (omgerekend zo'n 8,1 miljard euro) waard is, maar het magazine Forbes (dat de Rich List opstelt) zegt dat het in de realiteit ‘maar’ om 4,5 miljard dollar (of 3,6 miljard euro) gaat.

Carrière

Donald Trump’s vader, Fred Trump, was een succesvolle aannemer en projectontwikkelaar. Hij legde de beginselen van de Trump Organization, de organisatie achter het hele Trump imperium. Zoonlief Donald stapte in 1960 mee in het bedrijf en werd er het hoofd van in 1973. Op dat moment beheerde de organisatie zo’n 14.000 appartementen in New York.

Trump begon zijn carrière in Brooklyn, maar richtte zijn pijlen al snel op projecten in Manhattan. Hij kreeg van zijn vader een – in zijn woorden - ‘kleine lening’ van een miljoen dollar (of een slordige 807.000 euro), waar hij het mee moest stellen. Donald Trump’s eerste grote project in Manhattan was de bouw van het Grand Hyatt Hotel in 1978. Een succes.

Zelf kocht hij in 1979 de Bonwit Teller Building en bouwde zijn beruchte Trump Tower op deze plek. De wolkenkrabber is 58 verdiepingen hoog en is gelegen op het chique Fifth Avenue in Manhattan. Zelf woonde Trump in het drie verdiepingen tellende penthouse dat bekleed is met bladgoud en marmer en een ingebouwde fontein heeft.

Daarna focuste Trump zich op het bouwen van entertainment projecten. Hij investeerde in hotels, bouwde casino’s en legde golfterreinen aan. Overal werd zijn naam opgeplakt. Trump magazine, Trump Golf, Trump steakhouse, er was zelfs een uitspatting met een Trump spellenbord en Trump Airlines. Hij kreeg zelfs zijn eigen tv-show, The Apprentice, waarvan hij 10 jaar het gezicht bleef en kocht de Miss Universe show. Hij heeft wel iets met tv. Zo maakte hij (vooral in de jaren '90) verschillende cameo's in bekende tv-series en films.

Maar niet alles ging van een leien dakje. Hij flirtte met faillissementen, werd beschuldigd van wanbetalingen, verdachte geldstromen, en kreeg het aan de stok met de arbeidsinspectie. Toch leek niets zijn succes echt in de weg te zitten.

De rijkste president

Momenteel is Trump de rijkste president ooit. Hilary Clinton is ook niet arm, haar fortuin wordt op 31 miljoen dollar (oftewel 25 miljoen euro) geschat. Dat van Bill Clinton dan weer op 80 miljoen dollar (of 64,6 miljoen euro), dus samen zouden ze zo’n 111 miljoen dollar (89,6 miljoen euro) waard zijn.

Voormalig president Barack Obama heeft een vermogen van zo’n 12 miljoen dollar (ofwel 9,7 miljoen euro). Eerder aan de bescheiden kant dus in vergelijking met zijn opvolger.

(sjv) - Bron: Derijkstebelgen.be / Politico.com / Moneynation.com 

5 april 2018
Aanbevolen jobs