Het loon van... Vorige

1 van 637

Volgende

Het loon van François Hollande, de nieuwe president van Frankrijk: 13.532 euro netto

De pas verkozen socialistische president van Frankrijk François Hollande beloofde aan het Franse volk de rijken in het land zwaarder te belasten. Allemaal goed en wel, maar hoeveel ziet hij zelf als nieuwbakken president maandelijks op zijn bankrekening verschijnen?

7 mei 2012

Delen

François Hollande behaalde 51,7% van de stemmen tijdens de afgelopen Franse presidentsverkiezingen en versloeg daarmee Nicolas Sarkozy. Het is de eerste keer sinds François Mitterand dat de Fransen met een linkse president te maken krijgen. Zijn opdracht bestaat erin om het land uit de crisis te halen. Reden te meer om benieuwd te zijn naar zijn loon.

Officieel

Volgens officiële berichten verdiende de nieuwe president vóór zijn overwinning het maximum wettelijk toegelaten loon voor parlementsleden, wat neerkomt op 8.400 euro bruto per maand. Hollande zelf beweerde onlangs officieel ‘slechts’ zo’n 7.000 euro maandelijks op te strijken.

Andere schattingen…

Het Franse magazine VSD publiceerde in november 2011 echter een dossier over de lonen van presidentskandidaten. Volgens hen krijgt Hollande naast een maandelijks brutoloon van 5.515 euro, ook nog een vergoeding van 1.585 euro. Als voorzitter van de algemene raad van Corrèze ontvangt hij daarbovenop ook nog 2.300 euro bruto maand, wat opgeteld dus maandelijks een brutosalaris van 9.400 euro oplevert.

Ook in het blad L’Express kwamen ze met een €9.000 bruto op de proppen. Netto gezien zou dit dus neerkomen op zo’n 6.543 euro per maand.

Als president?

Nog vóór Hollande de presidentsverkiezingen won, beloofde hij al zijn eigen toekomstige vergoeding als president en die van de ministers te verlagen met 30%. Aangezien ex-president Nicolas Sarkozy maandelijks een mooie 19.331 euro netto ontving, komt Hollande zijn loon op 13.532 euro netto per maand te staan. Dat lijkt dus een mooie geste van Hollande, ware het niet dat Sarkozy destijds zijn loon met 175% verhoogd had.

Van 6.543 euro naar 13.532 netto per maand, niet echt slecht, toch?

(nm) – Politique.net en Challenges.fr 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?