Bazen
Vorige

1 van 484

Volgende
Volgend artikel:

Bazen blijven hun werknemers contacteren buiten de werkuren

Hoe omgaan met een jongere baas?

Leidinggevenden worden jonger en jonger. Een fenomeen dat in de hand wordt gewerkt door een sterke technologische evolutie. Toch is het niet voor iedereen evident om een jongere persoon als baas te zien. Hoe ga je best met deze trend om?
#

De nieuwste generatie managers is vaak jonger dan hun personeel. Maar liefst 38% van de werknemers heeft een jongere baas. Niet het clichébeeld waarmee de meeste personeelsleden vertrouwd zijn. Waar mensen het vroeger rond hun 50ste tot leidinggevende schopten, zijn het nu twintigers en dertigers die de plak zwaaien. Wat maakt deze jongere generatie dan zo geschikt?

Technologische evolutie

De jongste generatie managers erkent de waarde van sociale media en social content. Ze zijn vaker early adopters en weten zich meestal schokbestendig door de woelige en steeds veranderende techwereld te navigeren. Oudere generaties proberen vaak de relevantie van de nieuwste techevoluties te relativeren en blijven soms te lang in hun comfortzone, waardoor ze niet altijd even snel mee zijn met de nieuwste snufjes en achterlopen op de nodige technologische skills.

Anders managen...

Welke veranderingen brengt dat met zich mee? Met deze nieuwe generatie managers verandert niet alleen het gezicht van de standaardbaas, maar ook de manier van leiding geven. Zo zal de nieuwste generatie eerder gebruik maken van de nieuwste mobiele communicatietrends of opteren voor snelle en overzichtelijke online communicatie, waar de oudere generatie eerder koos voor face-to-face-gesprekken.

... en hoe ermee omgaan

Deze veranderingen kunnen ervoor zorgen dat oudere werknemers zich ongemakkelijk voelen in hun werkomgeving. De auteurs van “Bridging the Generation Gap: How to Get Radio Babies, Boomers, Gen Xers and Gen Yers to Work Together and Achieve More” raden deze werknemers aan om een open gesprek aan te gaan met hun nieuwe leidinggevende.

In dat gesprek kunnen ze hun baas erop wijzen dat de overgang hen moeilijk valt of kunnen ze toelichten wat hen ongemakkelijk maakt. De auteurs raden ook aan om niet uitermate negatief te reageren op de gewijzigde manier van communiceren, maar om moeilijkheden aan te kaarten en open te staan voor de voordelen en mogelijkheden. Kunnen er workshops gegeven worden, opleidingen, … Wat zijn de opties om bij te leren? Wanneer kiezen ze best voor Whatsapp, een sms, en wanneer voor een e-mail?

Baas is baas

Oudere personeelsleden verwachten vaak dat ze automatisch respect zullen krijgen en hun manier van werken kunnen doorzetten. Ze denken vaak dat ze een jongere baas moeten begeleiden of adviseren, terwijl dat meestal allesbehalve het geval is. Hoe goed hun intenties ook mogen zijn, de baas blijft de baas. Respect moet opnieuw verdiend worden en autoriteit moet gerespecteerd worden.

Al gebruikt de nieuwe baas misschien andere methodes, komt zijn of haar communicatie wat losser over, en lijkt de nieuwe manager nog wat groen achter de oren, jonge leidinggevenden hebben hun eigen stijl en zullen deze willen implementeren. Het is ook voor hen belangrijk om serieus genomen te worden. Of hij of zij nu via vriendjespolitiek of via hard werk zo snel is weten op te klimmen en een mooie positie heeft weten te veroveren. Respecteer elkaar en het team en het natuurlijke ritme zal snel hervonden worden.

(sjv) - Bron: Hrsquare.be / Forbes.com 

22 juni 2015
Anderen bekeken ook