Hoe meer we verdienen, hoe belangrijker geld wordt

Als er iets is waar mensen maar moeilijk genoeg van krijgen, is het wel geld. Dat is nu ook bewezen door onderzoek.
geld
"Wie goede prestaties alleen financieel beloont, creëert een eindeloze cyclus waarin werknemers steeds meer willen." (Jeffrey Pfeffer, Stanford University)

Geld bepaalt een groot deel van ons leven: waar we wonen, welke job we willen doen, de tijd die we aan ons werk besteden enzovoort. Tegelijk tart onze liefde voor geld de logica. Want normaal gaat het zo: hoe meer we van iets hebben, hoe minder we meer van hetzelfde willen.

Dat geldt misschien voor veel, maar niet voor geld, zegt Jeffrey Pfeffer, professor organisatiegedrag aan de Britse Stanford University. Zeker niet als het om geld gaat dat we verdienen door te werken. Dat concludeert de professor uit eigen onderzoek bij Britse huishoudens naar het belang dat ze hechten aan geld. “Hoe meer we verdienen door te werken, hoe belangrijker we geld vinden.”

Daniel Vasella, gewezen chief executive van het Zwitserse farmabedrijf Novartis, gaf in een interview met het magazine Fortune ooit toe dat zijn toenemend fortuin hem aanzette om zich nog meer over geld zorgen te maken.

Eisen

Op basis van zijn onderzoek legt Jeffrey Pfeffer een link met de grote ceo-bonussen. “Als we echt een einde willen maken aan overdreven compensaties, moeten we geld behandelen zoals andere verslavende producten, zoals alcohol of nicotine, en zwaar belasten”, zegt hij verrassend.

De professor merkt op dat de conclusies van zijn studie ook gevolgen hebben voor de verloning van gewone werknemers. “Goede prestaties worden door bedrijven meestal financieel beloond. Zo creëer je echter een eindeloze cyclus waarin de medewerker steeds hogere financiële eisen stelt.”

Bedrijven moeten volgens Jeffrey Pfeffer meer andere manieren vinden om hun waardering voor hun medewerkers te tonen.

(wv) 

21 januari 2014
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook