Zo verdienen de rijken hun geld

Rijk worden, het is een droom van velen maar slechts realiteit voor een beperkt aantal 'gelukzakken'. Waaruit halen de rijksten der aarde nu het merendeel van hun geld?
#

Steeds meer geld komt in handen van een steeds kleinere groep mensen, die in de Verenigde Staten de '1 procent' worden genoemd, tegenover de '99 procent' van de rest van de bevolking. Het Amerikaanse onpartijdige Tax Policy Center (TPC) trachtte te achterhalen waar die echte superrijken nu juist hun inkomsten vandaan halen.

Uit deze studie blijkt dat de miljoenen of zelfs miljarden van de toprijken voornamelijk uit beleggingen en bedrijfsinkomsten komen, waardoor de belastingen op hoge salarissen maar weinig effect hebben op het daadwerkelijke inkomen van de rijksten der aarde.

Investeringen of eigen zaak

In het onderzoek worden de grote verschillen tussen de 1 procent en de rest van de Amerikaanse populatie duidelijk vastgelegd. Zo haalt de gemiddelde Amerikaan 64 procent van zijn totale inkomen uit zijn salaris, terwijl dat bij de toprijken slechts 39 procent bedraagt. De rest halen zij voornamelijk uit zakelijke inkomsten (24 procent) en beleggingen (29 procent). Bij de bovenste top 0,1 procent, de allerrijksten dus, komt zelfs maar liefst 35 procent van hun inkomen uit beleggingen.

Met andere woorden, hoe rijker je bent, hoe groter de kans dat je geld verdient dankzij investeringen of het bezit van een eigen zaak. "Zodra je naar de top van de inkomens stijgt, komt twee derde van je inkomen uit andere bronnen dan je loon", aldus Jared Bernstein van het Center on Budget and Policy Priorities.

Bron: Express.be & Cnbc.com 

16 september 2013
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook