Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 970

Volgende
Volgend artikel:

Waarvoor gebruik jij ChatGPT op kantoor?

Hoe hou jij jezelf klein? 10 tips om meer te stralen!

Het vertrouwde en bekende geeft een veilig gevoel. We zijn eraan gehecht om dingen hetzelfde te houden. Dat maakt dat we risico's uit de weg gaan, we komen niet makkelijk uit onze comfortzone. Zo houden we onszelf klein. Kleiner dan we zijn.
#

Het gebeurt ons allemaal dat we (liever) kiezen voor de comfortzone, voor wat we kennen en vertrouwd is. Maar wanneer dat een gewoonte wordt, doe je jezelf ontzettend tekort, dan haal je niet het maximale uit je leven. Talenten blijven op die manier bedekt, terwijl het mogelijk frustrerende gevoel dat er meer in zit en het er niet uit komt de kop opsteekt. Je leven en werk verliest aldus zijn sprankel.

Hou jij jezelf klein?

Misschien zijn volgende situaties herkenbaar …

 • Je doet loyaal je werk, meer dan het nodige, zet je ontzettend in … en vertelt nooit aan iemand wat je doet. Ze zouden je maar een aansteller kunnen vinden. Maar andere mensen maken promotie. En jij niet.
 • Je trekt je heel veel aan van kritiek. En mogelijk komt de meeste kritiek van jezelf. Daardoor voel je je vaak niet prettig in je vel.
 • Je neemt geen risico’s. Die nieuwe job, die andere taak erbij, dat nieuwe programma aanleren … dat laat je liefst naar iemand anders gaan. Het zou wel eens fout kunnen lopen … toch?
 • Je hebt ideeën en maakt plannen. Je voert ze echter niet uit. Wat zouden mensen wel niet kunnen denken? En ook weer: stel dat je eraan begint en dat het niet lukt?
 • Je bent eigenlijk jaloers. Je roddelt soms over anderen die wél promotie maken of die nieuwe taken op zich nemen.
 • Je durft geen feedback te geven. Ook al zou je iets willen zeggen over het gedrag van de ander, je slikt het in. Je vergoeilijkt de ander, je blijft zelf zitten met een vervelend gevoel. De relatie verzuurt langzaam aan.
 • Op een vergadering, tegen je partner of een vriend(in) geef je je mening niet. Je zou maar eens afgeschoten of tegengesproken kunnen worden. Stel je voor!
 • Je zegt geen ‘nee’. Ook al heb je geen zin of heb je andere plannen, je knikt altijd maar van ‘ja’ en ‘OK, ’t is goed’, zelfs voor je jezelf de kans hebt gegeven erover na te denken. Of zeg je misschien altijd ‘nee’, en blijft daardoor alles steeds bij het oude vertrouwde?
 • Complimentjes wijs je af door ze te negeren, of te minimaliseren. Dat jasje hing al lang in de kast, dat rapport … dat hoort toch bij mijn werk?
 • Je investeert niet of nauwelijks in cursussen of coaching voor jezelf. Het kost zoveel geld en waartoe dient het ook, je kan het toch zelf ook wel?
 • Je besteedt te weinig tijd aan je wat je zelf zou willen. Je tijd gaat op aan andere mensen en hun vragen, in plaats van voor jezelf te kiezen, een vaak voorkomende neiging bij vrouwen.

Is dit erg?

Wie zich in bovenstaande scenario’s weet te herkennen, maakt zichzelf steevast klein(er). Je snoert jezelf de mond. En blijft aldus - natuurlijk - netjes onder het maaiveld.

Of dat erg is? Je kan zoveel meer stralen en zoveel meer uit jezelf halen. Maar ook: zoveel meer genieten van je contacten en je werk! Kortom: er is zoveel meer voor je weggelegd. Stop dus met jezelf klein(er) te maken en start met stralen!

10 Tips om meer te stralen

 1. Vertel tegen anderen wat je doet en noem de positieve resultaten ervan. Vraag anderen ook waar zij trots op zijn en wat ze leuk vinden om te doen (daar zijn ze doorgaans goed in). Het geeft je positieve energie én een boeiend gespreksonderwerp.
 2. Durf. Doe iets nieuws. Je mag fouten maken, liefst zelfs zo veel mogelijk in zo kort mogelijke tijd. Daar leer je het meest van. Een fout is een ervaring, boordevol informatie over hoe je het beter had gedaan. Zo groei je én vernieuw je.
 3. Zie kritiek als iets dat je helpt om te leren.
 4. Zie jaloezie als een signaal. Het geeft aan waar je zelf naar verlangt.
 5. Leer feedback geven. Neem je voor elke dag iets kleins te zeggen, in positieve zin of in corrigerende zin.
 6. Kom ook tijdens een vergadering of bij je partner/vriend(in) uit je comfortzone. Durf je mening zeggen. Stel die vraag. Feliciteer jezelf, zelfs wanneer niemand op je opmerking of vraag inging.
 7. Zeg ‘nee’ wanneer het je niet past. Of zeg alvast: ‘ik ga er even over nadenken’.
 8. Zeg ‘dank je wel’ als iemand je een compliment geeft.
 9. Durf in jezelf te investeren. Wat je investeert, is voor je hele leven en haal je er in de vorm van levenskwaliteit zo weer uit (en hoogstwaarschijnlijk nog veel meer dan dat).
 10. Kies voor jezelf. Dat lijkt bangelijk en egoïstisch, maar uiteindelijk heeft ook die ander er baat bij. Als jij meer gaat stralen, geniet die ander er mee van én geef je het voorbeeld om dat ook meer te doen.

Meer zelfvertrouwen training

Een van de beste manieren om af te rekenen met jezelf klein te houden, is om te investeren in een training die je helpt innerlijk meer sturing te krijgen, zodat je met meer zelfvertrouwen in je leven kan staan. De training’ Zelfvertrouwen en assertiviteit’, onderdeel van het trainingsprogramma ‘Innerlijk Leiderschap’ van Bureau Stroom, is er om sterker in je schoenen te staan, zodat je gemakkelijk - en met minder zorgen, piekeren en stress - méér bereikt in je leven.

(ik) - Meer informatie: www.bureaustroom.be/zelfvertrouwendag 

Inge Ketels is Zelfvertrouwencoach. Ze helpt hoger opgeleiden die worstelen met een gevoel van vast zitten. Soms voelen ze zich onzeker, durven niet echt, willen meer uit zichzelf of hun leven halen en weten niet hoe. Inge helpt uit jezelf te halen wat er in zit en maximaal te leven vanuit zelfvertrouwen en flow. 

Kennismaken? Schrijf je in voor inspirerende artikels en ontvang een zelfvertrouwen-versterkende creatieve oefening in je mailbox! Vul je naam en e-mail in op www.bureaustroom.be (homepage rechtsboven, artikels-inschrijven). 

5 juni 2013
Anderen bekeken ook