Hoe haal ik het meeste uit mijn pensioenfonds?

27 september 2013
Als je voor je pensioen individueel spaart via een pensioenfonds van de bank, kan je je rendement een stukje opdrijven door je stortingen te spreiden doorheen het jaar, bijvoorbeeld via een automatische spaaropdracht.

Elke maand koopt je bank dan deelbewijzen van het pensioenfonds voor je aan voor een twaalfde van het jaarbedrag - of 67,5 euro in 2007. Dat is niet alleen lichter verteerbaar voor je budget, maar komt ook je eindkapitaal ten goede.

Ritme van de beurs

De klassieke pensioenfondsen evolueren immers mee op het ritme van de beurs. Door elke maand voor een klein bedrag deelbewijzen van het fonds te kopen, profiteer je van elke koersinzinking. Vermits je tijdens een koersdip meer deelbewijzen krijgt voor hetzelfde bedrag dan bij hoge koersen, verzamel je met deze strategie het hoogste aantal deelbewijzen. En daar profiteer je van als de koersen weer stijgen. Onderzoek heeft dan ook uitgewezen dat een strategie van maandelijks storten op lange termijn het hoogste rendement oplevert. Let op: spaar je voor je pensioen via een pensioenverzekering, dan speelt dit mechanisme niet. Maandelijks storten heeft voor je rendement dan ook geen enkele zin. Bovendien betaal je bij een aantal maatschappijen hogere kosten als je voor maandelijkse stortingen kiest.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook