Gezondheid
Vorige

1 van 701

Volgende
Volgend artikel:

Wat doet jouw baas tegen rugpijn?

Hoe ga je (als collega) om met zelfdoding?

Emoties na zelfdoding
Dringend nood aan een gesprek? Bel de Zelfmoordlijn via 1813 of surf naar www.zelfmoord1813.be
Désirée Viola, gekend van de kinderserie Prinsessia op Ketnet, stapte afgelopen weekend uit het leven. Studio 100 en de openbare omroep reageerden verslagen op de dood van de 26-jarige actrice. Een jonge vrouw die zelf uit het leven stapt, laat de omgeving geschokt achter. Ook collega’s worden erg geraakt door dit verlies. Hoe ga je (als collega) om met zo’n ingrijpende gebeurtenis?

Hij of zij is er niet meer. De nabestaanden ervaren intense en uiteenlopende gevoelens: schok, ongeloof,  machteloosheid, ontreddering, schuldgevoelens en heel veel waarom- en hoe-vragen. “Iedereen gaat anders om met zo’n pijnlijke gebeurtenis, maar toch zijn er een aantal karakteristieke thema’s”, zegt psychologe Anouck Heulot van onafhankelijk adviescentrum Pobos.

“Vaak gaan nabestaanden op zoek naar informatie over de manier waarop en de precieze omstandigheden waarin de persoon om het leven kwam. De ‘waarom-vraag’ is heel eigen aan het opzettelijk karakter van de zelfdoding.”

Rouwen na een zelfdoding is extra complex. Bijna iedereen vindt het moeilijk om te praten over de dood, maar zelfdoding wordt ook nog eens gestigmatiseerd. “Het is aan de leidinggevenden om tijd en ruimte te geven om dit onderwerp onder collega’s bespreekbaar te maken. Zonder rouwproces ontstaan er vaak psychische problemen. Je mag de impact op collega’s niet onderschatten,” zegt Heulot.

1. Aanvaard de feiten

Het is belangrijk om het feit van de zelfdoding onder ogen te zien. Alleen dan kan je voor jezelf en je omgeving de nodige, veilige ruimte creëren om het rouwproces te doorworstelen en dit ingrijpend verlies te verwerken.

2. Erken je gevoelens

Je kan overspoeld worden door een chaos van intense gevoelens, maar al die gevoelens zijn normaal. Schaamte, schuldgevoelens, je willen afsluiten en isoleren, verwarring, slechte concentratie, alles vergeten: het zijn normale reacties op een abnormale situatie.

3. Kwaad zijn mag

Je kan ook kwaadheid voelen naar het slachtoffer, zijn familie, de overheid, jezelf... Kwaadheid maakt soms deel uit van het rouwproces, maar het mag geen belemmering vormen tot het uiten van onderliggende gevoelens van verdriet. Durf ook deze gevoelens onder ogen te zien.

4. Neem de schuld niet op jou

Je kan je schuldig voelen voor wat jij denkt gedaan of net niet gedaan te hebben. Onthoud dat het niet jouw beslissing was.

5. Wees niet bang om hulp in te schakelen

Rouw is een normale en gezonde reactie op een overweldigend verlies. Indien je ervaart dat de emotionele reacties te sterk aanwezig blijven, of indien je ervaart dat de lichamelijke klachten zoals slapeloosheid, concentratieproblemen en angstgevoelens te lang aanslepen, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen.

(ah/tn) - Meer info: www.zelfmoord1813.be / Dringend nood aan een gesprek? Bel de Zelfmoordlijn via 1813. 

18 juli 2016
Anderen bekeken ook