Het loon van...
Vorige

1 van 874

Volgende
Volgend artikel:

Het loon van een senior digital marketing consultant: 3.900 euro bruto

Het loon van een technisch & process operator: 3.600 euro bruto

technisch operator
We vroegen een 23-jarige technisch & process operator en tegelijkertijd ook ploegleider naar zijn job en hoeveel hij daar maandelijks mee verdient...
 • Leeftijd: 23
 • Locatie: Turnhout
 • Beroep: Technisch/process operator (en ploegleider)
 • Diploma: Elektriciteit (BSO)
 • Privé: Samenwonend
 • Bruto maandloon: 3.600 euro
 • Netto maandloon: 2.272 euro
 • Extralegale voordelen: Maaltijd- en ecocheques, fietsvergoeding, 13de maand (eindejaarspremie), vakantiegeld...

Wat doe je voor job?

“Ik werk bij een plasticfabrikant waar ik eigenlijk de hele dag machines in het oog houd, problemen oplos, kwaliteitscontrole van preforms check, feedback aan medewerkers geef enzovoort… En soms spring ik ook weleens op een heftruck. Maar mijn job kan je onderverdelen in drie verantwoordelijkheden:

 1. Als ploegleider, of ploegbaas, ben ik verantwoordelijk voor mijn team. Ik stuur mijn collega’s aan na de shiftoverdracht, plan meetings in met hen en geef een stand van zaken aan de plant manager.
 2. Het technische luik gaat over het mechanische deel van de machines en robots. Hebben preforms (cylindervormige PET-vormen met een dop) bijvoorbeeld krassen, of komen ze er misvormd uit, dan moet ik de machine kuisen. Daarnaast hebben die machines en robots regelmatig een onderhoud nodig.
 3. Als process operator sta ik ook nog in voor, zoals het woord het zegt, het hele productieproces. Dat betekent niet alleen de machines en robots van nul opstarten, maar ook onderzoeken wat er precies misloopt in het productieproces wanneer preforms bijvoorbeeld vegen vertonen.

Het mooie aan de operatorjobs is dat we onze PET-flessen recycleren, en niet zomaar weggooien. Dat is beter voor onze omgeving, maar ook voor het bedrijf, dat op haar afvalberg bespaart.”

Lijkt deze job op jouw lijf geschreven? Deze bedrijven zijn op zoek naar een (m/v) process operator…

Doe je je job graag?

“Ja. Er zijn natuurlijk wel van die momenten dat ik het beu ben, bijvoorbeeld wanneer er veel machinefouten zijn, of wanneer de productie gewoon niet goed draait. Maar je hebt nu eenmaal goede en slechte dagen. Vandaag was een goede dag. Alles ging goed, alles lukte. Al bij al werk ik hier wel graag, maar het állerbelangrijkste is goed overeenkomen met je collega’s. Ik droom er stiekem wel van om zelfstandige te worden, en iets met elektriciteit of automechanica te doen.”

Hoeveel uren werk je per week?

“Voltijds. 8 uur per dag. Vaak 7 dagen na elkaar. Maar dat is wel volgens een bepaald verlofsysteem.”

Ben je tevreden over je salaris?

“Ja, dat wel. Ik kan niet klagen. Het mag altijd meer zijn (lacht), maar toch. De eco- en maaltijdcheques zijn ook heel handig, net zoals de eindejaarspremie en het vakantiegeld. Oh, en met Sinterklaas en Pasen krijgen we ook snoepgoed en zo.”

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas

Heeft de coronacrisis een impact op je salaris/werking?

“Ja, iedereen zit op het puntje van zijn stoel, omdat er al twee ontslagrondes zijn geweest. Mijn salaris is hetzelfde gebleven, maar ik moet, net zoals iedereen, mij houden aan de basisregels: mondmasker dragen, afstand houden, in de kleine refter met maximum drie mensen eten en in de grote met niet meer dan 7 collega’s, handen regelmatig ontsmetten… En buitenlandse vrachtwagenchauffeurs mogen niet meer binnen. Zij moeten buiten wachten.”

Waar gaat het merendeel van je loon naartoe?

“De huur van het appartement, alle autokosten en de boodschappen. Dat zal bij iedereen zo wel zijn, zeker?”

Lig je wakker van je pensioen?

“Goh, nog niet aan gedacht. Ik sta er ook niet echt bij stil. Maar als ik erover moet nadenken, dan zou ik deze job niet tot aan mijn pensioen kunnen doen. De frustratie omwille van de drukte is namelijk te hoog in de huidige situatie.”

Waar kun je echt geen geld aan geven?

“Heel dure kleding en schoenen. Ik heb daar geen nood aan en soms kleed ik mij beter en leuker met goedkopere stuks.”

Wat zou je doen als je de lotto wint?

“Investeren in vastgoed. Uiteraard ook een eigen huis en een leukere auto kopen, de stap naar het ondernemerschap zetten, en reizen om de wereld te zien… Ik zou sowieso wel blijven werken.”

Zelf aan de slag als process operator? Bekijk het actuele vacatureaanbod…

(ga/em)

Wil je zelf graag (anoniem) getuigen over jouw loon? Stuur ons een e-mail via redactie@jobat.be, dan nemen wij contact met je op!

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk - al of niet anoniem - interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig. Omwille van privacy werd de naam van bovenstaande getuige niet genoemd. De gebruikte afbeelding is een algemeen stockbeeld.

14 april 2021
Anderen bekeken ook