Het loon van...
Vorige

1 van 868

Volgende
Volgend artikel:

Wat doet en verdient een supply chain director?

Het loon van een technicus bij De Lijn: 2.484 euro bruto

We vroegen aan Alban Sekiraca (29) uit Machelen wat zijn job inhoudt en hoeveel hij verdient ...
Alban Sekiraca Alban Sekiraca (29) uit Machelen
  • Beroep: Technicus bus en vervangend brigadier bij De Lijn
  • Studies: Autotechniek (via Technov) en diverse interne opleidingen bij De Lijn
  • Privé: Wettelijk samenwonend, 1 dochter
  • Bruto maandloon: 2.484,30 euro gemiddeld
  • Netto maandloon: 1.700 euro gemiddeld
  • Extralegale voordelen: maaltijdcheques (8,00 euro per gewerkte dag), hospitalisatieverzekering, persoonlijke ongevallenverzekering, pensioenplan, vrijverkeerkaarten voor het gezin, Employee Benefits

Wat doe je als job?

Op dit moment verdeel ik het werk als tijdelijk vervangend brigadier wat betreft het groot en klein onderhoud, of kleine herstelwerkzaamheden van de bussen van De Lijn. Samen met mijn collega's sta ik ook in voor complexe reparaties of het onderhoud. De reizigers moeten er immers op kunnen vertrouwen dat ze in een goed onderhouden bus stappen en veilig op hun bestemming geraken. En ik kan mijzelf bovendien verder kwalificeren om leiding te geven.

Hoe ben je in deze sector terecht gekomen?

Ik kom van oorsprong uit Kosovo. In 1999 ben ik samen met mijn ouders naar België verhuisd, waar ik ondermeer een opleiding Autotechniek heb gevolgd via Technov te Vilvoorde. Mijn beste vriend heeft vroeger bij De Lijn gewerkt en die heeft mij aanbevolen als technieker. Ik had daar heel veel zin in en heb die kans dan ook gegrepen.

Doe je je job graag?

Zeker en vast. Ik heb een zeer boeiende en afwisselende job. Elke dag ga ik met veel plezier naar mijn werk en ik betrap me er zelfs op dat ik soms vergeet om verlofdagen op te nemen. Ik voel mij hier echt thuis en werk hier intussen 9 jaar.

Wat vind je van je loon?

Ik mag eerlijk gezegd niet klagen. Dankzij de mogelijkheid om in te schrijven voor zaterdag- en/of zondagswerk kunnen we bij De Lijn meer verdienen. Maar ook door mee te werken aan de wachtdienst krijgen we een toelage. Ik heb het statuut van arbeider en wordt per uur betaald, dus mijn loon kan op die manier per maand variëren. Gemiddeld verdien ik zo’n 2.484,30 euro bruto per maand. Netto komt dat neer op gemiddeld 1.700 euro/maand. Van zodra ik promotie maak, als brigadier bijvoorbeeld, zal ik ook weer meer verdienen. Bovendien krijgen we bij De Lijn heel wat mooie extralegale voordelen.

Zou je van werk veranderen voor een hoger loon?

Neen. Bij De Lijn is er een goede balans tussen werk en privé. Ik mag hier autonoom werken en ook de beslissingen hierin nemen. Dat apprecieer ik ten zeerste. Daarbij is de sfeer zeer aangenaam, dus ik zou me wel drie keer bedenken om bij De Lijn weg te gaan. Daarnaast kent De Lijn natuurlijk ook de nodige doorgroeimogelijkheden.

Hoeveel uren werk je per week?

Wij werken 39 uur per week. Van maandag tot en met donderdag is dat 8 uur per dag en op vrijdag 7 uur/dag. Verder hebben we in drukke periodes de mogelijkheid om ons op te geven voor zaterdag- en/of zondagswerk, en kunnen we deelnemen in de wachtdiensten waarvoor we ook een toeslag krijgen.

Spaar je?

Ja, zeker en vast. Ik spaar ongeveer 800 euro per maand, samen met mijn vriendin weliswaar. We willen graag een huis kopen en daar moet je toch een leuk startkapitaal voor hebben.

Denk je aan je pensioen?

Soms denk ik daar wel aan. Maar ja, je weet nooit tot welke leeftijd je moet gaan werken. Zolang ik gezond blijf, vind ik het allemaal goed.

Wat is je grootste kost?

De huur van ons appartement in Machelen is de grootste uitgave. Deze bedraagt 700 euro per maand. En dat voor een appartement met slechts 1 slaapkamer.

Waar kan je echt geen geld aan uitgeven?

Uitgaan zegt mij niets meer omdat ik nu papa ben. Luxeartikelen zijn ook niet aan mij besteed. Ik ben een gewone jongen en ben tevreden met wat ik heb.

Waar geef je met plezier geld aan uit?

Aan vakanties. Ik ga graag op reis. Zo ben ik al in Mexico, Senegal, Egypte, Spanje en Italië geweest. Het is voor mij een grote passie om de wereld te ontdekken. En één keer per jaar ga ik op familiebezoek naar Kosovo. In februari gaat onze dochter voor het eerst mee op reis. We weten alleen nog niet waarheen.

Wat zou je doen als je de lotto won?

In ieder geval een groot huis kopen en uiteraard ook wel een mooie wagen. En ja, zelfs bij een groot bedrag zou ik bij De Lijn willen blijven werken. Ik wil er mijn sociale contacten immers zeker niet verliezen. Wel zou ik zeker nog meer willen reizen, maar dat is natuurlijk geen probleem als je de lotto hebt gewonnen.

(so/kv) 

7 november 2018
Anderen bekeken ook