Aangeboden door BASF Antwerpen NV

Heel wat wegen leiden naar BASF

De chemische sector in ons land behoort tot de absolute wereldtop. De Antwerpse site van BASF is daar mee het uithangbord van. Om die rol verder uit te bouwen, zoekt het bedrijf dit jaar liefst 300 nieuwe medewerkers. Daarvan zijn er 100 vacatures voor procesoperators: een job waar je langs heel uiteenlopende wegen in kan rollen.

BASF zoekt talent. Op de reusachtige site in de Antwerpse haven – even groot als de Antwerpse binnenstad – zijn vandaag al 3.600 medewerkers aan de slag. Een derde daarvan is procesoperator: een belangrijke functie waarbij je je in het hart van het chemische productieproces begeeft. Als procesoperator zorg je mee voor de continuïteit van de productie. Door allerlei parameters te monitoren en de installatie ter plekke in de gaten te houden, kan de productie veilig en onverstoord verder blijven draaien.

Dat je langs heel verschillende wegen als chemisch procesoperator aan de slag kan gaan bij BASF, blijkt uit het aanwervingstraject van de medewerkers. Behalve via ‘klassieke’ aanwerving stromen veel medewerkers ook door via een reguliere of duale stage, of via het volwassenenonderwijs. Zo zijn er bij BASF in Antwerpen momenteel 75 stagiairs actief, waarvan het merendeel intussen al een contract op zak heeft.

Duale stages

Na haar opleiding TSO chemie koos Yana (21) ervoor om een zevende jaar Se-n-Se chemische procestechnieken te volgen. “Dat was een makkelijke en logische keuze, want mijn belevingsstage van drie weken in het 6de middelbaar was hier enorm goed meegevallen”, vertelt ze. “Het was heel fijn om al werkend te leren en zo de theorie in de praktijk om te zetten. De ervaring die je zo opdoet is een gigantisch voordeel wanneer je in een vaste job start. Je krijgt dan ook al snel enkele kleine projecten toegewezen waar je je 16 weken op focust.” Nog tijdens haar stage kreeg Yana een contract en in juli 2020 startte ze op de steamcracker.

Gedurende haar duale traject kreeg Yana heel wat ondersteuning. “De stagebegeleider van de school en de mentor hier zorgen voor een goed contact tussen de school en BASF. Ze ondersteunen je bij je opdrachten en zorgen voor een vlotte integratie, want je draait uiteindelijk wel 16 weken mee in een grote ploeg.” De rol van chemisch procesoperator is een zeer breed profiel. In tegenstelling tot wat je zou denken, is het geen fysiek zware job. Momenteel volgt Yana een bijkomende opleiding voor een zogenaamde bordfunctie: een rol in de ‘cockpit’ van de installatie, achter de knoppen. “Nu leer ik het hele proces van binnenuit kennen. In de beginfase doe je dat met iemand naast jou, later alleen.”

Ontdek BASF Antwerpen op zondag 14 mei tijdens de opendeurdag. Schrijf je hier in!

Ontdek BASF Antwerpen op zondag 14 mei tijdens de opendeurdag

Win-win

Ismail (44) kwam bij BASF terecht via de avondschool. “Ik had altijd positieve verhalen gehoord over de chemiesector. Ook het technische aspect sprak mij enorm aan. Ik startte in 2007 als procesoperator en maakte later de opstap naar teamleider.” Vanuit die rol benadrukt Ismail waarom stages belangrijk zijn voor het bedrijf. “Het is een win-win. Wij leren iemands talenten al vroeg kennen. En de stagiairs beschikken al over een dosis ervaring als ze nadien in een vaste job beginnen. Een ploeg van ervaren mensen neemt ze mee op sleeptouw en maakt ze wegwijs.” Zelf legt Ismail sterk de nadruk op het sociale aspect. “We verwezenlijken samen mooie dingen, maar dat kan enkel in een warme werksfeer.” De rol die Ismail hierin kan spelen, schenkt hem veel voldoening.

Jouw toegangsticket

Er is niet één specifieke opleiding vereist om bij BASF te kunnen starten als chemisch procesoperator. Als professionele bachelor chemie of elektromechanica kom je in aanmerking, maar evengoed zijn ook andere STEM-bachelors welkom, net als kandidaten die in het middelbaar een se-n-se opleiding chemische procestechnieken volgden, een omscholing in het volwassenenonderwijs, een traject via de VDAB, en noem maar op.

BASF werkt met tal van onderwijsinstellingen samen om de instroom van nieuwe medewerkers te verzekeren. Heel wat operatoren – waaronder Yorg (31) – volgden bijvoorbeeld een SIRA-opleiding van tien maanden. “Dat is een goede keuze geweest. Ik ging twee dagen per week naar school, de andere drie dagen volgde ik een betaalde stage. Dat was een leerrijke en .  boeiende uitdaging.”

Kortom, er zijn tal van mogelijkheden om bij BASF een job als chemisch procesoperator te versieren. Op de opendeurdag van 14 mei begint BASF met het invullen van de stageplaatsen van volgend jaar. Het bedrijf opent dan zijn deuren én installaties voor iedereen die interesse heeft in een job in de chemische sector. Op de talentbeurs van 900 vierkante meter leer je de 10 onderwijspartnerskennen die een opleiding aanbieden waarbinnen je tot procesoperator kan uitgroeien, én loop je medewerkers als Yana en Yorg tegen het lijf die je honderduit zullen vertellen over hun job en passie.

Benieuwd naar de strafste productiesite? Meer info vind je hier: https://www.basfopendeurdag.be/. Meer info over de opleidingen tot procesoperator in de chemie vind je op www.onderwijskiezer.be.
BASF Antwerpen NV: 3 jobs
Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Ontvang per mail jobs op maat

Ontvang nieuwe 'BASF Antwerpen NV' jobs meteen in je mailbox.