Vorige

1 van 636

Volgende
Volgend artikel:

Impact corona op zorgverlener niet te onderschatten

Goedele overwon kanker: ‘Mijn eerste reactie was ‘help, en daar gaat ook mijn job!’’

18 juli 2016
Goedele Adams
“Morele steun was van onschatbare waarde in mijn genezingsproces.” (Volgend jaar, en uit dank voor haar genezing, wil Goedele Adams samen met lotgenoten 1.000 kilometer fietsen voor 'Kom op tegen Kanker')
De prille en frisse dertiger Goedele Adams kreeg enkele jaren terug een wel bijzonder hard verdict: kanker. Dat is persoonlijk al een schok. Maar Goedele dacht ook meteen dat haar salesjob bij Renson (met hoofdzetel in Waregem) daardoor op de helling zou komen te staan. Niet dus, weet ze nu na haar genezing. “Mijn boodschap is: bedrijven kunnen een grote psychologische rol spelen in de genezing van hun zieke medewerkers.”

Jobat: Wat dacht je toen het verdict viel?

Goedele Adams: “Ach, er spookt zoveel door je hoofd. Alle vragen van de wereld komen bij je op. Ik was altijd kerngezond en nu niet meer. Ik had net een huis gekocht en het leven leek me toe te lachen. Ik had een goede job bij Renson in Waregem, inclusief auto om me tot bij de klanten te begeven. Plots komt alles op de helling te staan. De allerbelangrijkste vraag was natuurlijk: hoe kan je hiervan genezen? Maar je denkt ook meteen verder: wat met mijn job en wat zal er nu gebeuren richting klanten?”

“Ik besloot er met volle moed tegenaan te gaan. Vandaag weet ik maar al te goed dat de steun die ik kreeg van mijn collega’s ook mijn genezing heeft bespoedigd. Fysiek is één iets, psychologie is ook belangrijk. Veel speelt zich af tussen de oren, toch?”

Hoe overwin je zo’n ziekte?

Goedele: “Dat zal voor iedereen wel anders zijn. Maar mijn ervaring heeft me veel geleerd. Naast de medische behandeling op zich, koos ik ook zéér radicaal voor een leven waarin sport centraal zou staan. Wie denkt dat sport geen plaats meer heeft in het leven van kankerpatiënten, heeft het goed fout. Ik ben het mooiste bewijs. Ik had nog nooit op een fiets gezeten maar mits een goede begeleiding reed ik een jaar later met een aantal lotgenoten het volledige parcours van de Ronde van Vlaanderen. Ruim 240 kilometer dus en heuvel op en heuvel af.”

Hoe verliep de relatie met je werkgever na de aankondiging dat je voor onbepaalde tijd ‘out’ was?

Goedele: “De eerste gedachte die bij me opkwam was: nu zal ik zeker ook mijn werk verliezen en wat dan? Maar neen hoor. Ik kreeg meteen te horen dat ik me geen zorgen hoefde te maken: mijn stoel bleef vrij voor wanneer ik terugkwam. Ook klanten namen regelmatig contact om te vragen hoe het met me ging. Wat een geruststelling! Het is mijn heiligste overtuiging dat bedrijven hun zieke medewerkers kunnen blijven steunen en zelfs vooruit helpen. Ik heb alvast ervaren dat die morele steun van onschatbare waarde was in mijn genezingsproces.”

“Dat goed gevoel dat je krijgt van je eigen werkomgeving, heeft me vleugels gegeven en geloof in een ommekeer. Ik kreeg om de drie weken bijvoorbeeld een telefoontje van mijn directe leidinggevende Séverine Vandekerckhove. Ook CEO Paul Renson belde me al eens om me moed in te spreken. Renson is bij uitstek een sociaal bedrijf, zelf nu het zo groot is geworden. Die morele steun vanuit de eigen onderneming heeft me mee over de streep getrokken. Laat dit ook een goede raad zijn voor andere bedrijven. En hoeft het gezegd? Nu ik terug aan de slag ben, is mijn motivatie om hier het beste van mezelf te geven, nog eens zo groot."

(kc) 

Renson steunt Think Pink
“Experts zegden me dat beweging en sporten ook positief inwerken op je lichaam, zelfs tijdens een chemobehandeling. In mei van volgend jaar, en uit dank voor mijn genezing, wil ik samen met lotgenoten en in het kader van 'Kom op tegen Kanker' op vier dagen tijd 1.000 kilometer fietsen. Bedoeling is om zo via giften 15.000 euro in te zamelen voor ‘Kom op tegen Kanker’. Afgezien van mijn eigen strijd tegen kanker, ben ik van één zaak rotsvast overtuigd: sport en een gezonde levensstijl zijn zo belangrijk. Ik denk dat hier nog altijd een grote rol is weggelegd voor bedrijven die dit maximaal zouden moeten stimuleren, binnen hun HR-competenties.”

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14823 andere jobs