Vorige

1 van 306

Volgende
Volgend artikel:

Kan je bij thuiswerken overuren betaald krijgen?

Egoïsten verdienen... minder

18 juli 2016
Egoïst
Egoïsten verdienen minder dan vrijgevige mensen.
Egoïsme maakt rijk, wordt weleens gezegd. Maar daar blijkt niets van waar te zijn. Sterker nog: egoïsten verdienen juist minder dan vrijgevige mensen. Dat blijkt uit een Zweeds onderzoek. Dus aas niet op een loonsverhoging, maar doe eens een gift voor het goede doel.

Iedereen wordt gelukkig van opslag, dat is een feit. Zeker als je baas spontaan het cijfer op je loonbrief verandert. Maar vaak moet je er zelf om vragen. En dan heb je twee soorten werknemers: de een vraagt het om de zoveel tijd, de ander gaat steevast elk jaar bij de baas aankloppen en legt zich niet zomaar neer bij een nee. Die laatste mensen worden vaak gezien als egoïsten.

Al blijkt nu dat de zogenoemde egoïsten hun battles niet altijd winnen. Uit een Zweeds onderzoek van het Onderzoeksinstituut voor Culturele Evolutie van de Universiteit van Stockholm, onder leiding van Kimmo Eriksson, blijkt dat egoïsten juist minder verdienen dan mensen die genereus zijn.

60.000 analyses

In het onderzoek werd gekeken naar de consequenties van prosocialiteit op het inkomen én het ouderschap. Met prosocialiteit wordt de interesse in anderen, en dus het tegenovergestelde van egoïsme, bedoeld.

De onderzoekers verzamelden data van eerdere studies en kwamen op die manier uit bij een groep van 60.000 mensen. Daarnaast baseerden ze zich op studies uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Minder geld én minder kinderen

Eriksson en zijn team keken vooral naar bepaalde gedragingen, en focusten dus niet op karaktereigenschappen. Prosociale mensen schonken geld aan goede doelen, deden vrijwilligerswerk of stonden op de bus of de trein hun zitplaats af aan een ander.

En wat bleek? De meest vrijgevige mensen hadden meer kinderen, én een hoger inkomen dan de mensen die eerder egoïstisch ingeschat werden. Maar … de allerhoogste topinkomens waren wél van mensen die iets minder prosociaal zijn.

Tegen alle verwachtingen in

Na het onderzoek bevroegen ze nog eens 400 mensen over hun verwachtingen. Verdienen egoïsten meer? En hebben de meest prosociale mensen meer kinderen? De respondenten waren het er mee eens dat vrijgevige mensen meer kinderen hebben, maar waren wel van mening dat egoïsten meer geld verdienden. Maar het onderzoek pakt net iets anders uit.

De grote vraag is nu waarom egoïsme verband vertoont met het aantal kinderen en het inkomen. Een mogelijke theorie is dat als je prosociale eigenschappen hebt, je beter in staat bent om sterkere relaties op te bouwen. Dat leidt dan weer tot een hoger inkomen én meer kinderen. Maar dat is een theorie die nog verder onderzocht moet worden.

(dt/em) - Bron: Business Insider 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14823 andere jobs