Een groen bureau: niks dan voordelen

Steeds meer bedrijven zien het belang in van planten op kantoor. Deze zorgen immers voor een gezonder binnenklimaat, wat resulteert in minder ziekteverzuim en blijere werknemers.
#

Het productiehuis deMENSEN en Biocartis wonnen met hun groen kantoor vorige maand respectievelijk brons en goud op de internationale vakbeurs voor interieurbeplanters.

“Indien er bij een bedrijf een policy bestaat die verbiedt dat er eigen decoratie of spullen mogen meegebracht worden op kantoor, merk je dat medewerkers dit stiekem toch doen”, vertelt Ilse Van Eetvelde, socioloog en interieurexpert bij KleurEnEffect.

“Vrijwel de eerste dingen die de clean desk policy doorbreken zijn foto’s van geliefden en plantjes ... Dat zegt veel over de bijdrage die planten leveren aan het goed gevoel op kantoor.”

Investering binnen het jaar terugverdiend

“Planten dragen bij tot het verbeteren van de luchtkwaliteit en het verhogen van de luchtvochtigheid, nemen CO2 op, neutraliseren schadelijke stofdeeltjes en dampen van kopieerapparaten, printers en computers. Bovendien werken ze geluidsdempend, rustgevend en stressverlagend. Allemaal factoren die ervoor zorgen dat de werknemers zich beter voelen en hun productiviteit zal verhogen, wat uiteindelijk leidt tot minder ziekteverzuim. Een investering die zeer de moeite loont en vaak binnen het jaar al terugverdiend is”, aldus Benoît Pelleriaux, zaakvoerder van Any Green, het Belgische bedrijf dat de winnende projecten van deMENSEN en Biocartis heeft vormgegeven.

Biocarti: multifunctionele binnentuin deMENSEN: atrium met palmen en plantenbakken
Biocarti  deMENSEN 

8 voordelen van planten op kantoor

1. Minder irritante geluiden 

“Buiten worden planten al lang gebruikt om geluidsoverlast te beperken. Binnenskamers kunnen planten echter ook helpen om irritante geluiden te reduceren”, vertelt tuin- en landschapsarchitect Pepijn Verheyen. Samen met zijn vrouw, die Master is in de klinische psychologie, is hij dagelijks bezig met het belang van een groene omgeving op onze psyche.

“Planten absorberen en weerkaatsen achtergrondgeluiden. Vooral hoge geluiden worden gedempt in een kantoor met harde oppervlakken zoals marmer of beton. Om het beste resultaat te bekomen zet je de planten best in een hoek of langs een muur, in plaats van in het midden van een kamer of op een groot tapijt.”

2. Positieve uitstraling van het bedrijf 

De juiste planten geven een kantoor extra uitstraling en zorgen voor een gezellige werkomgeving. Niet enkel de werknemers krijgen een goed gevoel, ook klanten zullen aangenaam verrast zijn wanneer het kantoor mooi groen is ingericht.

3. Bevordert groepsgevoel 

“Vandaag de dag zijn we allemaal veel meer individualist dan vroeger”, zegt Pepijn Verheyen. “We leven en werken dikwijls op ons eigen ‘eilandje’. Om te zorgen voor goede prestaties, voor minder ziekteverzuim en een hogere bedrijfstrouw is een goed team onontbeerlijk. Door van het groene kantoor een project te maken en iedereen er zijn persoonlijke taak in te geven, kan men de groepsgeest positief beïnvloeden.”

“Planten moeten worden verzorgd. Als we samen voor iets kunnen zorgen, over iets kunnen praten en een gezamenlijk project hebben, dan verhoogt dat de sociale cohesie, het groepsgevoel, de communicatie en de motivatie om samen voor iets te gaan. We halen meer voldoening uit iets voor een ander te doen, of door voor iets of iemand te zorgen, dan door aan onszelf te denken. Het is dus een goed idee dat de planten door de kantoormedewerkers zelf verzorgd worden. Hoe meer je iemand bij iets betrekt en zelf dingen laat doen, hoe meer effect het zal hebben en hoe meer je je er verbonden mee zal voelen. Voel je je betrokken bij een project zoals een groen kantoor of bedrijfstuin, dan zal je je meer betrokken voelen bij het bedrijf. Een werknemer die zich betrokken voelt bij het bedrijf is een positieve zaak, zowel voor de werkgever als voor de werknemer zelf.”

“Om het groepsgevoel te vergroten kan je in een kantoor ook aan ‘windowfarming’ doen: op de vensterbank kiemen, minitomaatjes, tuinkers, kleine citroenen, kruiden, etc. kweken. Het is leuk om samen met collega’s bezig te zijn, te zien hoe iets groeit en bloeit, te ontdekken waar eten vandaan komt, te experimenteren, nieuwe smaken en geuren te leren kennen, ’s middags onder collega’s met de oogst de boterham te pimpen, etc.”

4. Betere luchtkwaliteit en minder schadelijk kantoorstoffen 

“We beseffen het niet maar de kwaliteit van de lucht binnen is meestal slechter dan deze buiten”, vertelt tuin- en landschapsarchitect Pepijn Verheyen. “De lucht op kantoor is niets anders dan de vervuilde buitenlucht aangevuld met de uitstootstoffen van talrijke computers, printers en schoonmaakmiddelen. Hierbij komen soms nog de schadelijke stoffen afkomstig van rokende collega’s. Dat we de ramen niet kunnen openzetten en het gebouw hermetisch is afgesloten, waardoor we niet kunnen ventileren, helpt ook niet echt. We ademen eigenlijk telkens dezelfde lucht in.”

“Planten zuiveren niet alleen water, maar ook de lucht en zorgen zo voor meer zuurstof en minder Co2 op kantoor. De aanwezigheid van planten maakt deze muffe lucht zuiverder en aangenamer.”

“Door verwarming en airco hebben onze kantoorruimtes vaak een te droge en warme lucht waardoor we last krijgen van onze ogen, een schorre keel,... Met hun natuurlijk proces van verdamping en transpiratie houden planten de luchtvochtigheid binnen op peil.”

5. Minder stress en hogere productiviteit 

“Doordat planten zorgen voor een ontspannen sfeer kunnen ze ook ons stressniveau doen dalen en onze concentratie met daaraan gekoppeld de productiviteit verhogen. Doordat de lucht minder Co2 bevat wordt het gemakkelijker je te concentreren en bijgevolg ga je sneller werken. Groen verbetert onze psyche en dus ook onze fysiek (beiden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden), en verhoogt zo onze productiviteit”, aldus Pepijn Verheyen.

Ilse Van Eetvelde, socioloog en interieurexpert bij KleurEnEffect vult aan: “Waar planten binnengebracht worden, zijn werknemers meer ontspannen en gezonder, en is er een hogere productiviteit en minder verzuim. Met kleine investeringen kan dus veel bereikt worden.”

“Er zijn verschillende studies verricht naar het effect van planten op kantoor, alle met grosso modo hetzelfde resultaat. Professor Tjove Feld uit Noorwegen onderzocht bijvoorbeeld op verschillende plaatsen of planten op de werkplaats leidden tot een betere gezondheid van de werknemers en minder ziekte. Een van de onderzoeken liep in een radiologie-afdeling van een hospitaal. Gedurende drie maanden plaatsten de werknemers planten in hun individuele kantoren. Na die periode bleken klachten over hoesten en vermoeidheid met respectievelijk 37 procent en 30 procent verminderd, in de categorieën droge keel en huid waren er 23 procent minder problemen. Wie hoofdzakelijk in het eigen kantoor werkte, had 34 procent minder klachten, tegenover 21 procent bij wie minder dan de helft van de werktijd in het bureau was.”

6. Ontsnappen aan de technologie 

“De natuur staat lijnrecht tegenover de hoogtechnologische wereld waar we de dag van vandaag in leven. Hoe verder dit zich zal ontwikkelen, hoe meer we naar de natuur of het natuurlijke zullen verlangen. Planten communiceren het ideaal van een groene omgeving, waar we de dag vandaag een tekort aan hebben. Dat maakt planten zo aantrekkelijk en interessant.”

“We leven hoe langer hoe meer in een virtuele wereld. We leven naast elkaar in plaats van met elkaar. Dit is een verarming en een vereenzaming. Hoe eenzamer men is, hoe meer kans men heeft op psychische problemen zoals depressie. Planten kunnen ons helpen naar de realiteit terug te keren en ‘echt’ contact te maken met collega’s. Afkicken van het virtuele, de tablet of smartphone kan door tijdens de pauze samen met collega’s de planten te verzorgen en een leuk babbeltje te slaan. Daar voel je je achteraf meestal veel beter en rustiger door dan wanneer je heel je pauze doorbracht op het internet”, vertelt Pepijn Verheyen.

7. Rustige kleur 

“Groen is, ten opzichte van bijvoorbeeld rood, een kleur die rust geeft. Het vertoeven in de natuur doet ons stressniveau dalen en verlaagt de kans op depressie. Als we rustiger zijn en minder stress ervaren, kunnen we beter functioneren, ons beter concentreren en zijn we minder ziek”, zegt Pepijn Verheyen.

8. Minder vaak ziek 

"Onze omgeving - en dus ook onze werkplek - bepaalt mee of we ons al dan niet gelukkig voelen. Voelen wij ons goed in onze werkomgeving dan zal onder meer onze bedrijfstrouw verhogen en het ziekteverzuim verlagen."

"In de toekomst zal men volgens mij dus meer belang moeten hechten aan het zo goed mogelijk inrichten van de werkomgeving, bijvoorbeeld met een bedrijfstuin of een groen kantoor. Dat groen prikkelt onze zintuigen (ruiken en zien van de planten, het fysiek voor de planten zorgen etc.)", aldus tuin- en landschapsarchitect Pepijn Verheyen.

Welke planten kiezen op kantoor en hoe ze te verzorgen? 6 tips

 1. Ga voor gemakkelijke planten die weinig onderhoud en verzorging vragen zodat je er niet elke dag naar hoeft om te zien.
 2. Opteer voor planten die droge lucht kunnen verdragen, bestand zijn tegen ziekten en plagen en hou rekening met de afmetingen. Heb je voldoende plaats? Soms zijn de planten heel klein bij aankoop, maar worden ze in de toekomst heel groot.
 3. In hoeverre zuivert de plant de lucht, zorgt hij voor luchtvochtigheid, past hij binnen het budget en vind je hem mooi?
 4. Hou rekening met de lichtinval van het kantoor: er zijn planten die van de zon houden, anderen doen het beter in de schaduw.
 5. Spreek onder collega’s af wie de planten verzorgt. Meestal is het voldoende als je een keer per week met de gieter rondgaat. Met vloeibare plantenvoeding in het gietwater of een tablet in de grond bemest je bloeiende planten eenmaal per week, groene planten om de twee weken.
 6. Niet alle planten beantwoorden even goed aan de eisen van een kantooromgeving. Het meest geschikt zijn planten die veel water afgeven en zorgen voor een continue luchtvochtigheid van 40 %. Ook bij relatief weinig licht moeten zij een behoorlijke verdamping hebben. Dergelijke planten zijn bijvoorbeeld varens, bananenplanten en ficus.

(mr) 

26 december 2013
Aanbevolen jobs

Een groen bureau: niks dan voordelen

Steeds meer bedrijven zien het belang in van planten op kantoor. Deze zorgen immers voor een gezonder binnenklimaat, wat resulteert in minder ziekteverzuim en blijere werknemers.
#

Het productiehuis deMENSEN en Biocartis wonnen met hun groen kantoor vorige maand respectievelijk brons en goud op de internationale vakbeurs voor interieurbeplanters.

“Indien er bij een bedrijf een policy bestaat die verbiedt dat er eigen decoratie of spullen mogen meegebracht worden op kantoor, merk je dat medewerkers dit stiekem toch doen”, vertelt Ilse Van Eetvelde, socioloog en interieurexpert bij KleurEnEffect.

“Vrijwel de eerste dingen die de clean desk policy doorbreken zijn foto’s van geliefden en plantjes ... Dat zegt veel over de bijdrage die planten leveren aan het goed gevoel op kantoor.”

Investering binnen het jaar terugverdiend

“Planten dragen bij tot het verbeteren van de luchtkwaliteit en het verhogen van de luchtvochtigheid, nemen CO2 op, neutraliseren schadelijke stofdeeltjes en dampen van kopieerapparaten, printers en computers. Bovendien werken ze geluidsdempend, rustgevend en stressverlagend. Allemaal factoren die ervoor zorgen dat de werknemers zich beter voelen en hun productiviteit zal verhogen, wat uiteindelijk leidt tot minder ziekteverzuim. Een investering die zeer de moeite loont en vaak binnen het jaar al terugverdiend is”, aldus Benoît Pelleriaux, zaakvoerder van Any Green, het Belgische bedrijf dat de winnende projecten van deMENSEN en Biocartis heeft vormgegeven.

Biocarti: multifunctionele binnentuin deMENSEN: atrium met palmen en plantenbakken
Biocarti  deMENSEN 

8 voordelen van planten op kantoor

1. Minder irritante geluiden 

“Buiten worden planten al lang gebruikt om geluidsoverlast te beperken. Binnenskamers kunnen planten echter ook helpen om irritante geluiden te reduceren”, vertelt tuin- en landschapsarchitect Pepijn Verheyen. Samen met zijn vrouw, die Master is in de klinische psychologie, is hij dagelijks bezig met het belang van een groene omgeving op onze psyche.

“Planten absorberen en weerkaatsen achtergrondgeluiden. Vooral hoge geluiden worden gedempt in een kantoor met harde oppervlakken zoals marmer of beton. Om het beste resultaat te bekomen zet je de planten best in een hoek of langs een muur, in plaats van in het midden van een kamer of op een groot tapijt.”

2. Positieve uitstraling van het bedrijf 

De juiste planten geven een kantoor extra uitstraling en zorgen voor een gezellige werkomgeving. Niet enkel de werknemers krijgen een goed gevoel, ook klanten zullen aangenaam verrast zijn wanneer het kantoor mooi groen is ingericht.

3. Bevordert groepsgevoel 

“Vandaag de dag zijn we allemaal veel meer individualist dan vroeger”, zegt Pepijn Verheyen. “We leven en werken dikwijls op ons eigen ‘eilandje’. Om te zorgen voor goede prestaties, voor minder ziekteverzuim en een hogere bedrijfstrouw is een goed team onontbeerlijk. Door van het groene kantoor een project te maken en iedereen er zijn persoonlijke taak in te geven, kan men de groepsgeest positief beïnvloeden.”

“Planten moeten worden verzorgd. Als we samen voor iets kunnen zorgen, over iets kunnen praten en een gezamenlijk project hebben, dan verhoogt dat de sociale cohesie, het groepsgevoel, de communicatie en de motivatie om samen voor iets te gaan. We halen meer voldoening uit iets voor een ander te doen, of door voor iets of iemand te zorgen, dan door aan onszelf te denken. Het is dus een goed idee dat de planten door de kantoormedewerkers zelf verzorgd worden. Hoe meer je iemand bij iets betrekt en zelf dingen laat doen, hoe meer effect het zal hebben en hoe meer je je er verbonden mee zal voelen. Voel je je betrokken bij een project zoals een groen kantoor of bedrijfstuin, dan zal je je meer betrokken voelen bij het bedrijf. Een werknemer die zich betrokken voelt bij het bedrijf is een positieve zaak, zowel voor de werkgever als voor de werknemer zelf.”

“Om het groepsgevoel te vergroten kan je in een kantoor ook aan ‘windowfarming’ doen: op de vensterbank kiemen, minitomaatjes, tuinkers, kleine citroenen, kruiden, etc. kweken. Het is leuk om samen met collega’s bezig te zijn, te zien hoe iets groeit en bloeit, te ontdekken waar eten vandaan komt, te experimenteren, nieuwe smaken en geuren te leren kennen, ’s middags onder collega’s met de oogst de boterham te pimpen, etc.”

4. Betere luchtkwaliteit en minder schadelijk kantoorstoffen 

“We beseffen het niet maar de kwaliteit van de lucht binnen is meestal slechter dan deze buiten”, vertelt tuin- en landschapsarchitect Pepijn Verheyen. “De lucht op kantoor is niets anders dan de vervuilde buitenlucht aangevuld met de uitstootstoffen van talrijke computers, printers en schoonmaakmiddelen. Hierbij komen soms nog de schadelijke stoffen afkomstig van rokende collega’s. Dat we de ramen niet kunnen openzetten en het gebouw hermetisch is afgesloten, waardoor we niet kunnen ventileren, helpt ook niet echt. We ademen eigenlijk telkens dezelfde lucht in.”

“Planten zuiveren niet alleen water, maar ook de lucht en zorgen zo voor meer zuurstof en minder Co2 op kantoor. De aanwezigheid van planten maakt deze muffe lucht zuiverder en aangenamer.”

“Door verwarming en airco hebben onze kantoorruimtes vaak een te droge en warme lucht waardoor we last krijgen van onze ogen, een schorre keel,... Met hun natuurlijk proces van verdamping en transpiratie houden planten de luchtvochtigheid binnen op peil.”

5. Minder stress en hogere productiviteit 

“Doordat planten zorgen voor een ontspannen sfeer kunnen ze ook ons stressniveau doen dalen en onze concentratie met daaraan gekoppeld de productiviteit verhogen. Doordat de lucht minder Co2 bevat wordt het gemakkelijker je te concentreren en bijgevolg ga je sneller werken. Groen verbetert onze psyche en dus ook onze fysiek (beiden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden), en verhoogt zo onze productiviteit”, aldus Pepijn Verheyen.

Ilse Van Eetvelde, socioloog en interieurexpert bij KleurEnEffect vult aan: “Waar planten binnengebracht worden, zijn werknemers meer ontspannen en gezonder, en is er een hogere productiviteit en minder verzuim. Met kleine investeringen kan dus veel bereikt worden.”

“Er zijn verschillende studies verricht naar het effect van planten op kantoor, alle met grosso modo hetzelfde resultaat. Professor Tjove Feld uit Noorwegen onderzocht bijvoorbeeld op verschillende plaatsen of planten op de werkplaats leidden tot een betere gezondheid van de werknemers en minder ziekte. Een van de onderzoeken liep in een radiologie-afdeling van een hospitaal. Gedurende drie maanden plaatsten de werknemers planten in hun individuele kantoren. Na die periode bleken klachten over hoesten en vermoeidheid met respectievelijk 37 procent en 30 procent verminderd, in de categorieën droge keel en huid waren er 23 procent minder problemen. Wie hoofdzakelijk in het eigen kantoor werkte, had 34 procent minder klachten, tegenover 21 procent bij wie minder dan de helft van de werktijd in het bureau was.”

6. Ontsnappen aan de technologie 

“De natuur staat lijnrecht tegenover de hoogtechnologische wereld waar we de dag van vandaag in leven. Hoe verder dit zich zal ontwikkelen, hoe meer we naar de natuur of het natuurlijke zullen verlangen. Planten communiceren het ideaal van een groene omgeving, waar we de dag vandaag een tekort aan hebben. Dat maakt planten zo aantrekkelijk en interessant.”

“We leven hoe langer hoe meer in een virtuele wereld. We leven naast elkaar in plaats van met elkaar. Dit is een verarming en een vereenzaming. Hoe eenzamer men is, hoe meer kans men heeft op psychische problemen zoals depressie. Planten kunnen ons helpen naar de realiteit terug te keren en ‘echt’ contact te maken met collega’s. Afkicken van het virtuele, de tablet of smartphone kan door tijdens de pauze samen met collega’s de planten te verzorgen en een leuk babbeltje te slaan. Daar voel je je achteraf meestal veel beter en rustiger door dan wanneer je heel je pauze doorbracht op het internet”, vertelt Pepijn Verheyen.

7. Rustige kleur 

“Groen is, ten opzichte van bijvoorbeeld rood, een kleur die rust geeft. Het vertoeven in de natuur doet ons stressniveau dalen en verlaagt de kans op depressie. Als we rustiger zijn en minder stress ervaren, kunnen we beter functioneren, ons beter concentreren en zijn we minder ziek”, zegt Pepijn Verheyen.

8. Minder vaak ziek 

"Onze omgeving - en dus ook onze werkplek - bepaalt mee of we ons al dan niet gelukkig voelen. Voelen wij ons goed in onze werkomgeving dan zal onder meer onze bedrijfstrouw verhogen en het ziekteverzuim verlagen."

"In de toekomst zal men volgens mij dus meer belang moeten hechten aan het zo goed mogelijk inrichten van de werkomgeving, bijvoorbeeld met een bedrijfstuin of een groen kantoor. Dat groen prikkelt onze zintuigen (ruiken en zien van de planten, het fysiek voor de planten zorgen etc.)", aldus tuin- en landschapsarchitect Pepijn Verheyen.

Welke planten kiezen op kantoor en hoe ze te verzorgen? 6 tips

 1. Ga voor gemakkelijke planten die weinig onderhoud en verzorging vragen zodat je er niet elke dag naar hoeft om te zien.
 2. Opteer voor planten die droge lucht kunnen verdragen, bestand zijn tegen ziekten en plagen en hou rekening met de afmetingen. Heb je voldoende plaats? Soms zijn de planten heel klein bij aankoop, maar worden ze in de toekomst heel groot.
 3. In hoeverre zuivert de plant de lucht, zorgt hij voor luchtvochtigheid, past hij binnen het budget en vind je hem mooi?
 4. Hou rekening met de lichtinval van het kantoor: er zijn planten die van de zon houden, anderen doen het beter in de schaduw.
 5. Spreek onder collega’s af wie de planten verzorgt. Meestal is het voldoende als je een keer per week met de gieter rondgaat. Met vloeibare plantenvoeding in het gietwater of een tablet in de grond bemest je bloeiende planten eenmaal per week, groene planten om de twee weken.
 6. Niet alle planten beantwoorden even goed aan de eisen van een kantooromgeving. Het meest geschikt zijn planten die veel water afgeven en zorgen voor een continue luchtvochtigheid van 40 %. Ook bij relatief weinig licht moeten zij een behoorlijke verdamping hebben. Dergelijke planten zijn bijvoorbeeld varens, bananenplanten en ficus.

(mr) 

26 december 2013
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook