Aangeboden door Jobat

“De beste ethische hackers die ik ken, waren eigenlijk boekhouder of taxichauffeur”

Hij studeerde multimedia en communicatie, maar vandaag is Inti De Ceukelaire de bekendste hacker van het land. Correctie: ethische hacker. Want bij zijn bedrijf en hackersplatform Intigriti leidt hij het team van ethische hackers die kwetsbaarheden zoeken in de computersystemen van bedrijven. “Mijn carrière-advies: kies één ding, specialiseer je erin en vergeet de rest.”

Net zoals zo veel van zijn collega’s leerde hij de stiel op eigen houtje, in de slipstream van zijn job als digital creative bij Studio Brussel. “Er valt heel veel gratis te leren op het internet. Het ultieme boek ‘Hoe word ik hacker’ bestaat niet. Je leert het door je erin te verdiepen”, zegt Inti De Ceukelaire als we hem vragen hoe het voor hem begon.

Matrassen

Veel van zijn collega hackers hebben een technische achtergrond, of beter: technische interesse. “Het is niet dat je een master computerwetenschappen moet bezitten om hacker te worden. Je moet ook niet te diep zitten in de techniciteit. Je moet vooral de dingen in vraag stellen. En dan maakt je opleiding minder uit. De beste ethische hackers die ik ken zijn eigenlijk boekhouder, taxichauffeur of verkoper van matrassen.”

Ethische hackers zoeken kwetsbaarheden bij bedrijven. Hoe groter die kwetsbaarheid is, hoe meer ze kunnen verdienen qua bug bounty. Zijn bedrijf Intigriti maakt overeenkomsten met bedrijven hierover, zoals over de bedragen die kunnen worden uitgekeerd. “Je wordt dus niet betaald voor je tijd, maar voor wat je bijdraagt”, vertelt hij. Al kan het wel oplopen. “Ik ken studenten die hiermee ettelijke honderdduizenden euro’s hebben verdiend.”

Van veroordeling naar T-shirt

Zelf hackt De Ceukelaire minder dan vroeger. “En voor mij was het ook nooit om het geld te doen”, stelt hij. “Maar vandaag is het de mooiste tijd om ethische hacker te zijn. Je kan vrij vlot de nodige kennis erover vergaren. En het is intussen ook wettelijk geregeld”, stelt hij. Bedrijven worden aangespoord om een procedure voor de melding van een kwetsbaarheid uit te werken. Is dat niet het geval dan moet de overheid worden verwittigd.

De Ceukelaire werd tien jaar geleden nog veroordeeld, ook al was het met opschorting van straf, omdat hij als 19-jarige ethisch inbrak in computersystemen en daarbij het betreffende bedrijf verwittigde. Intussen, tien jaar later, kreeg hij van overheidsinstantie CCB (Centrum voor Cybersecurity België) als beloning een T-shirt omdat hij exact hetzelfde deed. “Die veroordeling van toen en dat T-shirt hangen in mijn huis naast elkaar. Ik heb jarenlang gelobbyd om de wetgeving te veranderen. Na herhaaldelijk op dezelfde nagel te kloppen, is het me gelukt. Leeftijd maakt niet uit, zeker niet in IT.”

Ontdekkingsreiziger

Ook wil De Ceukelaire afstappen van het idee dat het in IT vooral om computernerds gaat. “Dat is een stereotiep beeld, dat gewoon niet klopt.” Terwijl je als IT’er wel veel impact kan hebben. “Kijk naar de evolutie van artificiële intelligentie en de impact daarvan. Maar tegelijk wordt de technologie ook toegankelijker. Je kan vandaag met toepassingen als het zogenaamde no code of low code ook al programmeren zonder dat je veel van die programmacode hoeft te kennen.”

Nodig ben je in elk geval zeker, in IT maar ook in security. “We gaan ook in België heel veel mensen nodig hebben in het kader van IT-beveiliging. En dat op meerdere niveaus, zoals meer technisch en ook zakelijk, en dus niet alleen ethische hackers.”

Wil je een echte ontdekkingsreiziger zijn, dan moet je IT studeren, of je erop richten en bijblijven. “Het stopt nooit. Na vijf jaar is alles veranderd.” Zijn advies is alvast om je in één onderdeel goed te bekwamen. “Want je kan niet alles goed kunnen. Ikzelf weet bijvoorbeeld wel wat over security van e-mails en over de fundamenten van het internet. Maar over netwerksecurity weet ik dan weer niet zo erg veel”, klinkt het. “Doordat ik voordien bij Studio Brussel aan de slag was, heb ik veel geleerd over hoe je een technisch verhaal moet overbrengen op het grote publiek. Dat komt me nu goed van pas als ik bijvoorbeeld presentaties moet geven.”

Waar zijn de vrouwen?

Het team van ethische hackers is erg divers, maar er is wel nog werk aan de verdere introductie van vrouwelijk talent. “Ik denk dat intussen van onze hackers 5 procent vrouwen zijn. Ook al is dat aandeel de laatste jaren gestegen, we zijn dus zeker nog niet de meest inclusieve plek die we willen zijn”, klinkt het eerlijk. “Nochtans verdienen vrouwen zeker hun plek. Denk aan die menselijke hacker-wedstrijden rond social engineering, zeg maar het communicatieve luik van hacking en security. Het zijn dan vaker de vrouwen, als ze deelnemen, die die wedstijden winnen.”

Intussen maakte De Ceukelaire zelf een mooie promotie. Van Studio Brussel ging het naar Intigriti, het vooraanstaande Europese ethische hackersplatform, dat zijn naam draagt. “Al is het niet zo dat dat mijn bedrijf is”, wil hij nog even rechtzetten. “Oprichter Stijn Jans had het bedrijf al opgericht, en de naam gekozen, vooraleer ikzelf aan boord kwam. Nadien ben ik ingestapt als late medeoprichter. Je kan dus gerust stellen dat de oprichter van het bedrijf mijn naam heeft gehackt.” (lacht)

Jobat: 1 jobs
Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Ontvang per mail jobs op maat

Ontvang nieuwe 'Jobat.be' jobs meteen in je mailbox.