Stress
Vorige

1 van 502

Volgende

De 5 meest stressvolle steden ter wereld

13 oktober 2017
Steden die nooit lijken te slapen, ze bestaan! Sommige mensen vinden dat fantastisch, voor anderen zijn al die prikkels een behoorlijke stressfactor.

De flop 5

De technologische start-up Zipjet deed een studie naar de meest en minst stressvolle steden ter wereld. Ze onderzochten de algemene mentale gezondheid van 150 wereldsteden. Wij bestudeerden de kelder van het klassement, de 5 meest stressvolle steden ter wereld zijn:

Plaats  Stad  Land 
1 Bagdad Irak
2 Kaboel Afghanistan
3 Lagos Nigeria
4 Dakar Senegal
5 Caïro Egypte

De studie vergelijkt de steden op basis van 17 parameters zoals o.a. bevolkingsdichtheid, kwaliteit van het openbaar vervoer, veiligheidsperceptie, werkloosheid, gendergelijkheid, koopkracht en luchtvervuiling.

Vechten tegen de stress?

Dat Bagdad de bedenkelijke eer heeft bovenaan te staan, hoeft niet te verbazen. Sinds de Irakoorlog in 2003 is de stad een stuk instabieler. Nog altijd hebben er regelmatig bomaanslagen plaats. De quasi constante levensdreiging brengt uiteraard een enorme stress met zich mee.

Ook in de andere landen van de top vijf is er geen politieke stabiliteit, waardoor het uiteraard moeilijk is om te spreken van een goed uitgebouwd openbaar vervoer of een hoge koopkracht.

“Wereldwijd zien we een toename in problemen met de mentale gezondheid van de mensen. Stress is één van de belangrijkste oorzaken van deze stijging”, aldus Florian Färber, Managing director van Zipjet. Het is de missie van Zipjet om door middel van technologie zo veel mogelijk stress weg te nemen. Oorlogen oplossen kunnen ze helaas nog niet, de kleren van werknemers wassen ‘on demand’ doen ze bijvoorbeeld wel.

België boven?

Brussel moet slechts 29 steden voor zich laten gaan in de lijst met de meest stressvolle steden. De hoofdstad van de EU is ook meteen de meest stresserende stad van de EU, met Athene op gelijke hoogte. Geen al te gunstig rapport dus. Vooral werkloosheid en lichtvervuiling lijken de grootste pijnpunten in de stad van de Kiekenfretters. Bovendien hebben de aanslagen van 22 maart 2016 de veiligheidsperceptie niet bepaald doen toenemen.

Ook Antwerpen is volgens Zipjet wereldstad genoeg om in de lijst te worden opgenomen. Zij zijn de 81e stad op 150 waar de stress het meest regeert, wat best meevalt. Ook hier is lichtvervuiling de grootste boosdoener. Qua lawaai en fysieke gezondheid presteren de Sinjoren wel vrij sterk. Voor het overige staan er geen Belgische steden in de lijst.

Het paradijs ligt in...

Stuttgart! De Duitse stad komt als beste uit het onderzoek. De top 5 wordt vervolledigd door Luxemburg, Hannover, Bern en München. In Duistland lijken ze het best het antwoord te vinden op de ratrace van de 21e eeuw, maar liefst 4 Duitse steden staan in de top 10 van de minst stressvolle steden ter wereld.

Als je eraan denkt ooit uit te wijken naar een wereldstad lees er deze ranking dan zeker nog eens op na. Misschien hou je wel van wat leven in de brouwerij, maar te veel van het goede is nooit goed!

(mr) 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook