Vorige

1 van 551

Volgende
Volgend artikel:

Shana maakte van haar passie haar beroep: Lead Character Artist

De 10 best bewaarde geheimen van ... een piloot

25 juli 2017
Piloten vervoeren wel honderden mensen tegelijk en kennen nog steeds een bepaalde status, toch hebben ook zij wat geheimen voor hun passagiers.

De zakenportaalsite Express Business zette de 10 beste bewaarde geheimen van de ridders van het luchtruim op een rijtje.

1. Brandstof, niet tof?

Piloten worden vaak onder druk gezet om minder brandstof mee te nemen op hun vlucht dan ze eigenlijk zouden willen. Dit omdat meer brandstof het vliegtuig zwaarder maakt waardoor het meer zal verbruiken. Vliegen met een minimum aan kerosine kan ten koste gaan van de veiligheid. Onder andere van lowcostmaatschappij Ryanair is bekend dat ze al regelmatig noodlandingen moest maken wegens een brandstoftekort en ook andere maatschappijen zouden ermee experimenteren. Vooral bij noodweer kan dit nefaste gevolgen hebben.

2. Te weinig tijd om te eten

De schema’s van de vliegtuigen zijn zo strak, dat piloten amper tijd hebben om iets te eten. Soms lopen vluchten dan vertraging op zodat de piloten toch nog een snelle hap kunnen nemen. Heel knullig maar helaas de realiteit.

3. Wat niet weet, wat niet deert

Piloten informeren de reizigers steeds met heel wat standaardinformatie. Het weer van het land van aankomst, de voorziene duur van de vlucht, etc. Maar wanneer er echt onverwachte tegenslagen gebeuren zal de cabinecrew hier niet al te snel over communiceren. Alles wat paniek kan veroorzaken en waar de passagiers niet meteen zelf iets aan kunnen veranderen, wordt verzwegen. Er valt vaker een motor uit van een vliegtuig dan je denkt!

4. Piloten zijn (het) moe

Waar vrachtwagenchauffeurs bij oververmoeidheid nog even kunnen bijslapen aan de volgende afslag, kunnen piloten hun vliegtuig niet zomaar parkeren op de volgende wolk. Werkdagen van 16 uur zonder onderbreking zijn helaas geen uitzondering, het hoeft dan ook niet te verbazen dat de piloten soms volledig uitgeput zijn.

5. Kafka on board

Sommige regels aan boord van een vliegtuig houden echt geen steek. Zo is het bijvoorbeeld toegestaan dat stewardessen op 12 km hoogte gloeiend hete koffie serveren, terwijl er op elk moment turbulentie kan opsteken bij snelheden van 650 km/u. Wanneer het vliegtuig tegen 15 km/u van de gate naar de landingsbaan rijdt, moet iedereen dan weer wel zijn veiligheidsgordel omdoen, logisch?

6. Het noorden kwijt

Zo goed piloten kunnen navigeren in de ruimte, zo slecht kennen ze soms de weg in de luchthavens. Reizigers denken wel eens dat iedereen met een uniform de luchthaven op zijn duimpje kent, maar piloten komen op zoveel luchthavens dat het tegendeel vaak waar is.

7. Weer vertragingen

Vertragingen door het weer wanneer men onderweg is naar een exotische bestemming valt voor sommige passagiers moeilijk te begrijpen. Toch is het perfect mogelijk dat er in het luchtruim tussen twee bestemmingen een totaal ander klimaat heerst.

8. Wie heb ik aan de lijn?

Grote vliegtuigmaatschappijen werken vaak samen met kleinere vliegorganisaties die vliegen op regionale lijnen en dus ook op kleinere regionale luchthavens. Op zich is dit geen probleem maar als je je ticket hebt geboekt bij de grote vliegtuigmaatschappij zal er zelden iets gerept worden over deze regionale lijnen terwijl de veiligheidsvoorschriften hier toleranter zijn en er vaak minder ervaren piloten worden ingezet.

9. Terug in de tijd

Ook geen uitzondering is dat vliegtuigmaatschappijen creatief omspringen met de reistijden. Ze zeggen op voorhand dat de vlucht 3 uur duurt terwijl dat in werkelijkheid slechts 2 uur en 45 minuten is, op tijd komen wordt zo een pak makkelijker.

10. “Fasten your seatbelts, it’s going to be a bumpy ride”

Een goede piloot herken je aan zijn landingskunsten. Een applausje of compliment na een veilige landing zal het ego van de piloten dan ook aardig strelen, gun ze dat!

Ook al zijn bovenstaande weetjes niet allemaal even positief, toch hebben we veel vakantiepret te danken aan de dames en heren die deze immense verantwoordelijkheid durven opnemen. Respect!

(mr) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14742 andere jobs