Aangeboden door De Lijn

“Bij De Lijn kan je het maximale uit je carrière halen”

Als buschauffeur bij De Lijn leg je heel wat kilometers af voor de reizigers. Ook je eigen loopbaan-teller kan er flink oplopen. De Lijn biedt ál haar medewerkers boeiende doorgroeimogelijkheden aan, ongeacht de functie en voorgeschiedenis. Zo ondervonden ook enthousiaste De Lijn-krachten Yves, Sara en Hicham aan den lijve.

Yves De Bruyn (45) uit Kapellen: “Ik kan hier steeds alle pistes openhouden”

In 20 jaar bij De Lijn is Yves ondertussen aan zijn vijfde functie toe. De man begon destijds als buschauffeur in de stelplaats Zurenborg. Na vijf jaar maakte hij de overstap naar een job als lijncontroleur, gevolgd door twee jaar als tramoperator. In 2011 volgde een voor hem gedroomde switch: een job als dispatcher. “Die stap wou ik al zetten van zodra ik aan de slag ging bij De Lijn. In die functie los je achter de schermen acute problemen op en sta je de chauffeurs met raad en daad bij”, blikt hij tevreden terug. Dit jaar is Yves opgestart als teamcoach. “Om het vastroesten in een bepaalde functie te vermijden, wou ik eens iets totaal anders doen. Nu kunnen chauffeurs met al hun vragen bij mij terecht maar niet langer via de radio of de telefoon. Dat is een boeiend leerproces.”

Yves houdt van uitdagingen in het leven en is dan ook in de wolken met de vele kansen die De Lijn voor hem al in petto had én nog heeft. “Verschillende functies uitoefenen heeft als voordeel dat je begrijpt wat er achter de schermen bij de andere diensten gebeurt. Dankzij mijn nieuwe functie leer ik om samen te werken met andere profielen, waarmee ik als dispatcher geen contact had. Omdat er zoveel doorgroeimogelijkheden zijn bij De Lijn, kan ik alle pistes steeds openhouden. Dit is een fijne werkgever. Mijn vrouw werkt hier ook en heeft dezelfde doorgroeikansen gekregen. Je krijgt de mogelijkheid om het maximale uit je carrière te halen. De Lijn biedt je daarvoor ook de nodige opleidingen aan.”

Sara Vanzavelberg (39) uit Wakkerzeel: “Al ontzettend veel bijgeleerd”

Haar loopbaan bij De Lijn begon voor Sara in de zomer van 2020. “Na het doorlopen van een intensieve opleiding startte ik als chauffeur in de stelplaats Leuven Noord”, glimlacht ze. “Na een ontzettend leerrijke periode van een tweetal jaar, had ik het reilen en zeilen van de functie onder de knie. Ik had ook een duidelijk inzicht verworven in het bedrijf. Ik voelde mij klaar voor een functie met meer verantwoordelijkheid. De job van teamcoach leek mij een fantastische uitdaging. Je bent het eerste aanspreekpunt voor chauffeurs en probeert hen zo goed mogelijk te begeleiden. Dat ik twee jaar ervaring had als chauffeur bleek van grote meerwaarde. Ik deed die job ontzettend graag maar wou nóg wat meer impact hebben. Daarom ben ik verder doorgegroeid naar vervoerregiodeskundige. Zo kan ik de chauffeurs en reizigers nog beter helpen. In dienst staan van anderen geeft mij ontzettend veel voldoening, dus daar ga ik steeds naar op zoek in mijn job.”

Sara is naar eigen zeggen een heel nieuwsgierig en leergierig persoon, met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. “Dankzij De Lijn heb ik de voorbije jaren al ontzettend veel mogen bijleren. Op zoveel verschillende vlakken heeft dat mij als persoon verrijkt. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor. De doorgroeimogelijkheden waren destijds ook een van de redenen om hier te solliciteren. De Lijn is een warm bedrijf dat écht in zijn werknemers investeert, of je nu al een diploma hebt behaald of niet. Iedereen kan deelnemen aan een niveauproef als je verder wil doorgroeien naar een andere functie maar niet over het vereiste diploma beschikt. Als je voor de niveauproef slaagt, krijg je toegang tot de eigenlijke selectieproeven. Dat is goud waard, want zo vind je een job die echt bij je past.”

Hicham El Mzairh (47) uit Wilrijk: “De groeimogelijkheden bij De Lijn zijn groot”

Dé ancien van dit trio is Hicham, die al sinds juli 2001 bij De Lijn werkt. Wat ook voor hem als buschauffeur begon, zou allesbehalve zo eindigen. “Ik koos in het begin doelbewust voor een dagdienst tijdens de week, om ’s avonds en in het weekend te kunnen studeren. In die tijd was ik nog maar twee jaar in België. Mijn job bij De Lijn was mijn inburgeringstraject. Ik heb zelfs een jaar loopbaanonderbreking genomen om mij volledig op mijn universitaire studies te smijten. Ik voerde studenten naar de Universiteit Antwerpen. Na mijn aflos spurtte ik om naast diezelfde studenten in de aula te gaan zitten”, glimlacht hij.

Na verloop van tijd kreeg Hicham almaar meer verantwoordelijkheden. Zo belandde hij in de job als instructeur, om nieuwe chauffeurs op te leiden. “Na jaren van studeren kreeg ik de smaak te pakken om ook les te geven. Als instructeur voelde ik mij als een vis in het water. Ik heb ook altijd geprobeerd om het heft in eigen handen te nemen. Zo heb ik aan verschillende interne examens en niveauproeven deelgenomen, om verder te kunnen groeien en de stap te zetten naar functies waar ik mee voor veranderingen kon zorgen. Zo werd ik op een bepaald moment ook teamleider van de rijschool van De Lijn in Brugge, gevolgd door een job als teamcoach voor de tramstelplaats in Hoboken. Sinds mei 2022 ben ik Hoofd Operaties Bus in Antwerpen. Ik zit letterlijk in de cockpit om het openbaar vervoer in Antwerpen te verbeteren én om de werkomstandigheden van mijn collega’s te optimaliseren. De doorgroeimogelijkheden bij De Lijn zijn groot. Ook de collegialiteit tussen de werknemers van De Lijn is immens. Wij helpen elkaar, over de grenzen van departementen en diensten heen.”

Droom jij ook van een job met boeiende groeikansen bij De Lijn? Ontdek de vacatures via delijn.be/jobs.

De Lijn: 44 jobs
Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Ontvang per mail jobs op maat

Ontvang nieuwe 'De Lijn' jobs meteen in je mailbox.