Vorige

1 van 242

Volgende
Volgend artikel:

De trucs om levenslang te blijven (bij)leren

Bespaar op dure consultants, werf uw eigen doctor aan

18 januari 2012
Door de ophef over subsidies om journalisten op te leiden, ontging het u wellicht dat minister Lieten ook geld vrijmaakt om jonge onderzoekers beter te begeleiden in hun loopbaan. ‘Vier miljoen euro om een job te vinden’, vat een krant het cynisch samen.
doctor
“Het doctoraat is het nieuwe licentiaat” (Frederik Anseel, professor organisatiepsychologie Universiteit Gent en hoofd onderzoeksgroep VIGOR)

Wat is er aan de hand? Vroeger was doctoreren aan de universiteit slechts voor een handvol studenten weggelegd. Tijdens een doctoraat doe je vier tot zes jaar zelfstandig onderzoek. Het vormt de voorwaarde voor een academische loopbaan. Zonder doctoraat, geen professoraat.

Het nieuwe licentiaat

The times, they are a-changin. In de voorbije 10 jaar steeg het aantal gedoctoreerden aan onze universiteiten van 723 naar 1.385. Steeds meer studenten besluiten, naar Angelsaksisch model, een doctoraat aan te vatten. Een doelstelling hierbij is zich te onderscheiden van de steeds grotere groep studenten met een ‘gewoon’ masterdiploma. Om het even oneerbiedig te stellen: Het doctoraat is het nieuwe licentiaat.

De tewerkstelling aan de universiteiten is echter niet meegegroeid. Minder dan 20 procent van de onderzoekers kan doorgroeien naar een job binnen de universiteit. Dat ‘overschot’ van onderzoekers moet onderdak vinden op de gewone arbeidsmarkt. Dat loopt niet altijd van een leien dakje. In de VS zijn Ph.D.-studies een echte opleiding. In België is het doctoraat echter nog heel sterk gericht op een toekomstige academische onderzoeksloopbaan.

Veel weten over weinig

Er is een mismatch tussen de competenties van onze hoogst opgeleide studenten en de gevraagde competenties op de arbeidsmarkt. Doctoreren betekent ontzettend veel weten over héél erg weinig. De arbeidsmarkt heeft meer nood aan all-rounders, die breed en flexibel inzetbaar zijn. Dit is waar de subsidies van Lieten in het verhaal komen. Naast het aanleren van bijvoorbeeld managementvaardigheden en projectbeheer, moeten de subsidies zowel onderzoekers als de arbeidsmarkt sensibiliseren.

Ik geef u twee redenen waarom u jonge doctors zou moeten aanwerven. Eén, ze werden vaak uitgekozen om te doctoreren omdat ze tot de meest intelligente van hun generatie behoren. En intelligentie is zowat de beste voorspeller van later succes in het bedrijfsleven. Twee, jonge doctors hebben een heel hoge learning agility. Dit is het vermogen om op heel korte tijd nieuwe kennis te verwerven en deze behendig in nieuwe domeinen toe te passen. Laat dat nu net de kerncompetentie van de toekomst zijn, die medewerkers moet toelaten te excelleren in een snel veranderende werkomgeving. Dit is trouwens de reden waarom een consultancykantoor zoals McKinsey jaarlijks de markt van de doctoraatstudenten afschuimt op zoek naar talent, of ze nu natuurkunde, geografie of taalkunde studeren. Dus, indien u in de toekomst geld wil besparen op dure management consultants, werf eens uw eigen doctor aan. Doen!

(fa) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14496 andere jobs