Belg optimistischer over loon en jobtevredenheid

42,1 procent van de Belgische werknemers verwacht dit jaar een loonsverhoging die meer doet dan alleen de inflatie compenseren. Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek van HR-dienstverlener NorthgateArinso.
#

De 'Pay Optimism Scale 2013' toont aan dat de loonverwachting van Belgische werknemers positiever is dan vorig jaar. Zo denkt 42,1 procent van de werknemers dat hun loon sterker zal stijgen dan de inflatie, wat een toename is van 8 procent ten opzichte van de verwachtingen in 2012. Dat percentage ligt ook opmerkelijk hoger dan het internationale gemiddelde. Slechts een kwart (25,4 procent) van de werknemers wereldwijd verwacht immers een loonsverhoging.

Net zoals vorig jaar zijn de loonverwachtingen het laagst in Europa. Vooral in Spanje en Italië, twee landen waar de economische crisis zich hard laat voelen, is er eerder sprake van loonpessimisme. Azië kent dan weer het grootste loonoptimisme.

Werktevredenheid

Ook op vlak van werktevredenheid blijkt het optimisme van de Belgische werknemers erop vooruitgegaan. 55,5 procent van de respondenten voelt zich intellectueel uitgedaagd op het werk. Zowel op globaal niveau als in België komt meer dan de helft goed overeen met collega's, en ongeveer 65 procent van de werknemers beleeft plezier aan zijn job. Dat is een stijging van 5 procent vergeleken met vorig jaar. Werknemers zijn vandaag duidelijk meer tevreden over hun werk dan een jaar geleden.

Net als in 2012 is het salaris de grootste motivator voor werknemers, zowel wereldwijd als in België. Daarnaast worden echter ook andere voordelen positief onthaald. Zowel globaal als in ons land is het meest gewaardeerde niet-loongerelateerde voordeel ‘meer opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden’, gevolgd door ‘flexibel werken’.

Motivatie werknemers

“In vergelijking met de resultaten van het Pay Optimism Research 2012, merken we dat zowel het optimisme over loon als de werktevredenheid in 2013 is gestegen. Naast loongerelateerde voordelen winnen aspecten zoals een interessante functie-inhoud, voldoende ontwikkelingsmogelijkheden en flexibiliteit op het werk steeds meer aan belang. De bedrijfsleiders die hier aandacht aan besteden zullen hun werknemers in de toekomst dus gemakkelijker kunnen behouden en motiveren”, aldus Cynthia Van Droogenbroeck, Marketing Project Manager bij NorthgateArinso Belgium.

(nm) 

17 september 2013
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook