Bedrijven weren privé Macs

Grote bedrijven staan huiverachtig tegenover het toelaten van Apple computers van werknemers op kantoor. Toch draagt vrijheid van computerkeuze bij aan innovatie en productiviteit, zo blijkt uit onderzoek van het onderzoeksbureau Forrester.
#

Heel wat IT-managers weigeren privécomputers van medewerkers te accepteren op het werk. Maar opvallend genoeg staan bedrijven negatiever tegenover Mac dan Windows. 32 % van de 590 ondervraagde IT-managers weigert privé Windows pc’s van medewerkers te accepteren, bij Macs loopt dat op tot 41 %.

Vooroordelen

Onderzoeksbureau Forrester denkt dat Macs de reputatie hebben niet geschikt te zijn voor een kantooromgeving. Dat meldt de website nuzakelijk.nl. Zo zijn Apple computers duurder en voeren veel bedrijven een beleid dat het gebruik van Macs uitsluit. Ook voor ondernemingen met een Windows platform is het ingewikkeld om een Mac te ondersteunen.

Daartegenover constateert Forrester tegelijk dat medewerkers die kunnen kiezen met welke computer ze werken, productiever en innovatiever zijn. Het onderzoeksbureau adviseert IT-professionals daarom toch om op zoek te gaan naar manieren om Macs ruimte te geven in bedrijven.

Wij sommen alvast 5 redenen op waarom een Mac wél een plaats verdient op de werkvloer.

1. Geen crashes 

Beweren dat een Mac nooit crasht is overdreven. Maar het is wel een feit dat Macs over het algemeen minder vastlopen dan computers die op Windows draaien. Dat heeft te maken met de opbouw van het besturingssysteem.

2. Gebruiksvriendelijker 

Een Mac werkt heel intuïtief. Je hebt geen ingewikkelde handleidingen nodig als je er de eerste keer op werkt. Het is waar dat Windows ook al een hele weg heeft afgelegd, maar een Mac blijft makkelijker te bedienen. Kijk maar hoe vlot kinderen met een iPhone en iPad overweg kunnen. Een Mac computer is op dezelfde intuïtieve manier gebouwd.

3. Minder of geen last van virussen 

Voor de meeste Macintosh gebruikers zijn computervirussen iets waar ze in de krant over lezen. Ongevraagde mailtjes van besmette computers van kennissen openen, is natuurlijk ook voor hen geen goed idee. Maar dan nog richten die virussen op een Mac normaal geen kwaad aan.

4. Mooier 

Over schoonheid valt te twisten, wordt vaak gezegd. Maar feit is wel dat Apple met de vormgeving van de Mac hoge ogen gooit.Natuurlijk interesseert het sommige mensen weinig of niets of hun computer 'mooi' is: als hij maar z’n werk doet. Maar een mooie computer werkt wel prettiger. Zeker voor veel mensen in de creatieve sector speelt het visuele aspect een belangrijke rol.

5. Eén fabrikant 

Pc’s worden gemaakt door allerlei verschillende fabrikanten en het besturingssysteem Windows door nog een andere partij (Microsoft). Alle Macs daarentegen worden geproduceerd door Apple en datzelfde bedrijf maakt ook het besturingssysteem. Hierdoor weet je zeker dat het besturingssysteem en de hardware optimaal op elkaar zijn afgestemd. Een nieuwe printer, camera of scanner werken op een Mac direct. Je moet meestal niets installeren of niet op zoek gaan naar de juiste drivers voor de randapparatuur.

(mr) 

15 november 2011
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook