Vorige

1 van 208

Volgende
Volgend artikel:

Nieuwe job: uitbater online wassalon

Bedrijven doen steeds vaker beroep op 'human cloud'

12 juni 2013
Als de evolutie zich zo blijft voortbewegen, bevinden binnenkort niet alleen onze computerbestanden zich in de ‘cloud’, maar wijzelf ook!
human cloud

In computertermen is een ‘cloud’ een soort van netwerk of ‘wolk’ waarop verschillende computers aangesloten zijn, van waaruit diverse bestanden kunnen geraadpleegd worden en die diverse software met elkaar delen. Google Drive en Microsoft SkyDrive zijn zulke applicaties. Heel handig is dat je op deze manier van eender waar aan bepaalde programma’s of je eigen bestanden kan, mits een internetverbinding voorhanden.

Cloudwerkers

Wel, datzelfde principe wordt in de bedrijfswereld steeds vaker ook gehanteerd voor werknemers. Bedrijven maken meer en meer gebruik van virtueel, op afstand beschikbaar personeel. Denk maar aan het uitbesteden van specifieke taken (meestal IT, nvdr.) aan lageloonlanden als India, bijvoorbeeld. ‘Outsourcing’ zoals dat heet.

De ‘human cloud’ gaat daarin nog enigzins verder, daar op termijn geen (of amper nog) vast personeel nodig zal blijken om afdelingen als redactie, sales & marketing of design en optimalisatie te bemannen. Cloudwerkers zijn immers continu bereikbaar en haast meteen inzetbaar op het moment dat je hen nodig hebt, en ook uitsluitend wanneer je hen nodig hebt. Geen werk voor hen? Dan moet je hen niet betalen. Simpel.

Grote impact

Ook vandaag wordt natuurlijk al regelmatig beroep gedaan op freelancers voor specifieke (tijdelijke) taken. En ook ‘outsourcing’ is intussen een dagelijkse realiteit. Het verschil met ‘human cloud’-werken zit ‘m echter in de totale omvang van het aantal mensen dat op deze manier worden ingeschakeld, zijnde de overgrote meerderheid.

Volgens analysten zal deze nieuwe manier van werken een erg grote impact hebben op bestaande organisatiestructuren en bedrijfsprocessen. In principe volstaan immers een management en een coördinerende functie om een volledig bedrijf te runnen, zonder dat er nog bijkomend (vast) personeel nodig is.

Of het achter allemaal zo’n rotvaart zal nemen, blijft natuurlijk af te wachten.

(kv) – Bron: Profnews.nl 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14855 andere jobs