'Aantrekkelijke ceo's doen aandelen stijgen'

Een universitaire studie wijst uit dat bedrijven de koers van hun aandelen kunnen stimuleren door aantrekkelijke bestuurders in dienst te nemen.
Marissa Mayer Yahoo
Marissa Mayer, ceo van Yahoo

Economen Joseph Halford en Hung-Chia Hsu van de University of Wisconsin ontdekten in hun wetenschappelijke studie een correlatie tussen de aandelenprestaties van bedrijven en de aantrekkelijkheid van hun ceo's.

Bedrijfsprestaties stijgen

In hun studie "Beauty is Wealth: CEO Appearance and Shareholder Value" ontwikkelden de wetenschappers een 'gezichtsaantrekkelijkheidsindex' om het uiterlijk van 677 ceo's uit de S&P 500 te beoordelen. Uit hun analyse bleek dat aantrekkelijke bazen niet alleen een hogere vergoeding krijgen, maar ook de prijs van de aandelen al vanaf hun eerste werkdag kunnen verbeteren.

Daarnaast toont het onderzoek ook aan dat aantrekkelijke ceo's beter presteren aan de onderhandelingstafel en dus meer kans maken op een goede deal. Bovendien doen knappe ceo's door regelmatige optredens in de media de bedrijfsprestaties de hoogte ingaan. Joseph Halford en Hung-Chia Hsu: “Zichtbaarheid in de media kan een belangrijke invloed hebben op investeerders en de beurskoers. Daarbij levert een aantrekkelijke verschijning een meerwaarde op."

Marissa Mayer

Aan de financiële tv-zender CNBC verklaarden de onderzoekers dat Marissa Mayer, de 38-jarige ceo van Yahoo, een goed voorbeeld is. Sinds Mayer aan het hoofd van Yahoo staat, zijn de aandelen van het bedrijf gestegen met meer dan 150 procent.

"Ze scoorde 8,45 (op 10) op onze 'gezichtsaantrekkelijkheidsindex' en behoort tot de top 5 procent in onze steekproef. Natuurlijk willen we hier niet mee zeggen dat deze stijging alleen maar te danken is aan haar uiterlijk. We ontdekten gewoon dat er mogelijk een positieve correlatie is tussen de twee." Ze benadrukten tot slot ook dat de aantrekkelijkheid van de ceo slechts een kleine rol speelt bij de algemene bedrijfsprestaties.

Bron: Smh.com 

17 februari 2016
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook