Gezondheid
Vorige

1 van 636

Volgende

8 tips voor een ecovriendelijke werkplek

Dat het milieu zwaar onder druk staat en dat we er maar beter zo veel mogelijk rekening mee houden, hoeven we hopelijk niet meer uit te leggen. Zelfs bij de inrichting van je kantoor kan je onze Moeder Aarde plezieren. De volgende 8 tips zetten je al aardig op weg.
#

1. Elektriciteit, altijd?

Op veel werkplekken zijn er vaak onvermijdelijk veel elektrische apparaten te vinden. Schakel deze zeker uit op het einde van de werkdag en zet ze de dag nadien pas op wanneer je ze nodig hebt. Controleer of de computers op de meest energiebesparende stand staan en kies de juiste lampen. Spaarlampen zijn niet meer weg te denken!

2. Reduce, reuse, recycle

Recycleren en sorteren betekent meer dan je leeg flesje cola in de juiste vuilniszak te gooien. Denk letterlijk over alles na wat je in de vuilbak gooit of dat eigenlijk wel had gemoeten. Vervang de plastic koffiebekertjes door echte koppen, gooi enkel papier weg als het helemaal volgeschreven is, … Alle beetjes helpen!

3. Koop bewust

Soms kost het ietsje meer, maar dat is het zeker waard. Gerecycleerd papier en hervulbare inktpatronen zijn al goed ingeburgerd, maar wist je dat er ook milieuvriendelijke usb-sticks en markeerstiften bestaan?

4. Verkeerd verkeer

Naast chocolade en frietjes is het dagelijkse fileleed een ander typisch Belgisch fenomeen. De economische schade is enorm maar de rekening voor het milieu betaal je liever niet. “Verander de wereld, begin bij jezelf”, het is misschien een cliché. Maar echt, als je resultaten wil, moet je ook zelf op zoek gaan naar manieren hoe jij een beetje kan bijdragen aan minder files en dus minder CO2-uitstoot. Niet iedereen heeft de luxe om met de fiets te gaan werken, maar er zijn alternatieven! Naast het openbaar vervoer kan carpooling vaak interessant zijn, overweeg het zeker eens met een naburige collega.

De moderne technologie kan ook een aardig handje helpen. Werken van thuis is alomtegenwoordig en naast al de andere voordelen profiteert ook het milieu.

5. Papier hier?

Liever niet! Probeer samen met je collega’s naar een papierloze werkomgeving te evolueren. Bewaar al je documenten zorgvuldig digitaal en voorkom heel wat rommel. Je vindt alles veel makkelijker terug op de computer en voor je het weet heb je weer een boom van de guillotine gered.

6. Brrrr, ’t is warm

Door in de winter genoeg warme kleren te voorzien kan de chauffage misschien een graadje minder. Het omgekeerde geldt ook in de zomer. Is het bij jullie toegelaten om in korte broek te werken? Frisse, zomerse kledij kan de airco voor een groot stuk ontlasten.

7. Zijn cadeaus ook een cadeau voor het milieu?

Een goede band met collega’s, klanten en zelfs concurrenten kan veel voordelen hebben. Af en toe wat verantwoord slijmen met een leuk relatiegeschenk is altijd scoren. Er bestaan websites waar je uitsluitend milieubewuste relatiegeschenken kan vinden. Wanneer je snoepgoed of drank wil geven kan je ook een extraatje doen voor onze planeet en zijn stervelingen. Er bestaat al een ruim gamma aan fairtradeproducten in verschillende supermarkten.

8. Een bureau is een bureau?

Ja, maar er zijn verschillen! Wanneer je inspraak hebt in de keuze van meubilair, probeer dan rekening te houden met de grondstoffen ervan. Zijn alle materialen achteraf recycleerbaar? Worden deze grondstoffen duurzaam ontgonnen? Een mooi bureau is leuk, maar een mooi Amazonewoud ook, toch?

Zin om aan de slag te gaan? Bekijk welke van bovenstaande tips voor jou en je collega’s van toepassing kunnen zijn. Zo zorg je er mee voor dat het bedrijf echt duurzaam wordt, en het niet blijft bij wat holle marketingpraatjes.

(mr) 

18 september 2017
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook