Vorige

1 van 578

Volgende
Volgend artikel:

Mag je telewerken vanop een zuiders terras?

6 alternatieven voor de klassieke bureaustoel

25 november 2016
Een hele dag zitten, maakt je vatbaarder voor rug- en nekpijn. Het gebrek aan beweging zou zelfs je risico op diabetes, kanker en cardiovasculaire ziektes verhogen. Heb je een bureaujob? Dan geven we je 6 actievere alternatieven.

1. Staande bureau

Dit alternatief is momenteel het populairste. Misschien omdat het, na de bureau met loopband, het minste lijkt op een gewone bureau. Wie staand werkt verbrandt 50 calorieën meer per uur dan een zittende collega. Dat staat per jaar gelijk aan het carlorieverbruik van 10 marathons.

Ook heb je heel wat fysieke en psychologische voordelen, en doet het amper iets af aan je productiviteit. Maar een hele dag rechtstaan is geen aanrader. Probeer dus af te wisselen door elke 20 minuten een korte wandeling te maken of neer te zitten tijdens een vergadering.

2. Surfen op het droge

Surfen, maar dan zonder water. Dat is IndoBoard. Probeer op dit bord te balanceren. Uitdaging verzekerd! Misschien dat het in het begin afleidend werkt, maar het is voordeliger dan een bureau met loopband. Een nadeel kan zijn dat je van het bord valt, maar met oefening kan je dat risico drastisch verlagen.

3. Wandelend werken

Een bureau met loopband is de Cadillac onder het kantoormeubilair. Je stapt op een loopband terwijl je werkt aan een bureau. Je hoeft geen geleerde te zijn om te beseffen dat werken aan dit type bureau meer calorieën verbrandt dan als je de hele dag zit.

De grote nadelen zijn het geluid en de afleiding voor jou en je eventuele collega’s. Ook hier hetzelfde advies als bij een staande bureau: zorg dat je niet de hele dag wandelt. Wissel af met zitten of staan.

4. Verstelbare bureau

Nog niet klaar voor een staande bureau? De hoogte van deze bureau kan je zelf aanpassen. Je kan zitten of staan, afhankelijk van wat je op dat moment wil. Je hebt de voordelen van een staande bureau met de mogelijkheid om te zitten als je benen moe aanvoelen. Het prijskaartje is het nadeel. Neem je een goedkoper model, dan neemt het meer tijd in beslag om de bureau te verstellen.

5. Zittend steppen

De ideale bureau voor wie de voordelen wil van een bureau met loopband, maar de bureau niet kan verhogen. Je zit aan je bureau en ondertussen step je met je benen. Je verbrandt uiteraard ook calorieën en ontlast je rug- en heupspieren.

Het nadeel is dat je je minder kan concentreren. Ook neemt het niet alle nadelen weg van het zitten. Je staat dus best nog steeds elk half uur even op om rond te wandelen.

6. Balanceren op je stoel

Evenwichtsballen en hun bijbehorende stoelen bestaan al even. Doordat je balanceert, zijn je spieren en heupen iets actiever dan als je op een gewone bureaustoel zit. Sommige werknemers merken dat hun rugpijn zelfs vermindert. Maar als je niet de juiste houding aanneemt doe je eigenlijk meer kwaad dan goed voor je rug. Zorg er ook voor dat de bal goed opgeblazen is.

(mr) - Bron: Livestrong.com 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16652 andere jobs