5 dingen die alleen slimme mensen doen

7 oktober 2013
Velen gaan ervan uit dat leren een natuurlijk proces is. Je luistert naar iemand en absorbeert gewoonweg alles wat er gezegd wordt? Niet helemaal. Vaak is het hard werken om iets bij te leren. De volgende 5 zaken, die slimme mensen wél doen, kunnen je helpen om open te staan voor nieuwe ideeën en kennis.
slim kind

1. Innerlijke stem intomen

Je kent het wel, die stille stem die commentaar geeft wanneer je naar iemand aan het luisteren bent. De stem die maakt dat je je eigen mening over de net verkregen informatie meteen wil meegeven. Het is nu eenmaal gemakkelijk om meer aandacht te besteden aan deze innerlijke stem dan aan die van je gesprekspartner.

Gevolg? Je mist interessante informatie of stopt zelfs vaak met luisteren nog voor je gesprekspartner zijn betoog beëindigd heeft. Focus je daarom minder op wat je brein te zeggen heeft en luister met volle aandacht naar wat anderen je te vertellen hebben. Je zal vaak verbaasd zijn over wat je hoort.

2. In debat gaan met zichzelf

Als je er niet in slaagt je innerlijke stem de mond te snoeren, probeer deze dan in je voordeel te gebruiken. Hoor je jezelf de ideeën van een ander weer tegenspreken? Stop hiermee op tijd en probeer de zaken eens vanuit een ander oogpunt te bekijken.

Stel je brein alle mogelijke redenen voor waarom je gesprekspartner gelijk kan hebben en jij niet. In het beste geval sta je dan meer open voor de informatie die je krijgt. Als dat niet lukt, dan zal je in ieder geval je eigen argument kunnen versterken.

3. Nieuwsgierig zijn

Sommige mensen zijn van nature nieuwsgierig, anderen niet. Tot welke categorie je ook behoort, je doet er goed aan om je te gedragen als een nieuwsgierig persoon. Wanneer je in de toekomst nog eens nieuwe informatie te horen krijgt, stel dan relevante vragen. Google de antwoorden of stel ze aan de persoon van wie je de info gekregen hebt. Op die manier zal je meer leren dan wanneer je alles gewoon aanvaardt zoals het is.

4. De waarheid zoeken

Geen concept of theorie komt zomaar uit de lucht vallen. Zelfs een voorstel dat eerder overdreven of dwaas klinkt, is gebaseerd op bepaalde feiten. Ook al ben je niet akkoord met een bepaald idee, probeer op zijn minst het klein beetje waarheid te achterhalen waarop het idee gebaseerd is. Zo verbeter je je deductievaardigheden en kan je misschien zelfs het oorspronkelijke idee beter maken.

5. Focussen op de boodschap in plaats van de boodschapper

Soms stoppen mensen met leren omdat de persoon die de boodschap overbrengt hen niet interesseert. Of het nu een saaie docent, iemand fysiek onaantrekkelijk, of een lid van een andere politieke partij is, de communicator heeft steeds invloed op je leren. Zelfs vrienden kunnen het leerproces verstoren omdat het moeilijk is om hen te zien als deskundige.

Scheid daarom steeds de boodschap van de boodschapper. Doe alsof je de persoon of zijn overtuigingen niet kent, zodat je de informatie objectief kan horen.

(nm) – Bron: Inc.com 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14959 andere jobs