De 10 populairste extralegale voordelen

gsm

Nog nooit konden werknemers rekenen op zoveel extralegale voordelen. Wij sommen de tien belangrijkste op en doen dat op basis van de Jobat Loonwijzer 2016, een onderzoek bij bijna 30.000 werkende Belgen.

1. Maaltijdcheques

De maaltijdcheque is in ons land het populairste extralegale voordeel. Al is het vrij breed geïnterpreteerd, want ook maaltijdvergoedingen en het aanbod van een bedrijfsrestaurant met verlaagde prijzen vallen hieronder. Hiermee rekening houdend, kan 70 procent van de werkende Belgen rekenen op deze categorie van extralegaal voordeel.

2. Hospitalisatieverzekering

Meer dan de helft van de werknemers (56 procent) krijgt in ons land een hospitalisatieverzekering. Dit extralegaal voordeel is typisch voor grotere bedrijven of organisaties. Bij kleine bedrijven (met minder dan 10 werknemers) kan amper 20 procent van de medewerkers rekenen op een hospitalisatieverzekering via hun werkgever. Dat percentage stijgt bij grote bedrijven (met meer dan 500 werknemers) evenwel tot ruim 70 procent.

3. Groepsverzekering

Een groepsverzekering via uw werkgever is een manier om (onder andere) een extra pensioen op te bouwen. Zowat de helft van de werknemers krijgt dit aangeboden, een percentage dat bij grotere bedrijven (met meer dan 200 werknemers) stijgt tot 60 procent.

4. Ecocheques

43 procent van de werknemers krijgt ecocheques, waarmee ze welbepaalde ecologische producten en diensten kunnen aankopen. Ook andere waarde- of geschenkbonnen behoren tot deze categorie.

5. Terugbetaling woon-werkverkeer

Terugbetaling van woon-werkverkeer is een klassieker. Het is de enige categorie van extralegaal voordeel die de voorbije jaren niet echt meer stijgt. Anderzijds is het een van die extralegale voordelen die breed verspreid is en waar veel verschillende functies van werknemers op kunnen terugvallen.

6. Gsm + abonnement

Heel populair bij verkopers en consultants. Daar kan twee op de drie erover beschikken. Voor alle werknemers gaat het om 37 procent.

7. Laptop

Het ter beschikking stellen van een laptop van de zaak is een van de extralegale voordelen die echt in de lift zitten. Vandaag krijgt 36 procent van de werknemers er een, twee jaar geleden was dit nog maar 30 procent.

8. Bedrijfswagen met tankkaart

Erg gecontesteerd, maar desalniettemin nog altijd behoorlijk populair. 29 procent van de werkende Belgen kan beschikken over een bedrijfswagen met tankkaart, een lichte stijging ten opzichte van de 27 procent van vorig jaar. De variant van de bedrijfswagen zonder tankkaart is veel minder vertegenwoordigd en valt bovendien wat terug. Maar over het algemeen gaat de bedrijfswagen er anno 2016 dus nog altijd op vooruit.

9. Mogelijkheid tot thuiswerken

Ook een van de grote stijgers in deze lijst. Al gaat het in veel gevallen om een toezegging en niet zozeer om een (financieel) voordeel. Eén op de vier kan vandaag thuiswerken, vorig jaar lag dat percentage nog op 21 procent.

10. Onkostenvergoeding

De onkostenvergoeding is een klassieker die ingeschakeld wordt om bepaalde kosten, eigen aan het werk, (forfaitair) te vergoeden. 22 procent van de werkende Belgen kan erop terugvallen.

En verder ...

Er zijn nog heel wat andere vormen van extralegale voordelen. Het internetabonnement (voor 13 procent van de werknemers) valt hieronder, net als het abonnement op het openbaar vervoer (voor 16 procent van alle werknemers). Dat laatste is bijvoorbeeld voor het onderwijzend personeel het meest gebruikte extralegaal voordeel. Zo beschikt in het onderwijs meer dan één op de vier van de tewerkgestelden over een abonnement op het openbaar vervoer.

(wv) - Meer info: www.jobat.be/loonwijzer 

Meer info over Extralegale voordelen , Bedrijfswagen , Maaltijdcheques , Gsm , Verzekeringen

11/10/2016