Zelfverzekerd solliciteren: 3 succes-tips

Een job zoeken brengt vaak heel wat onzekerheden met zich mee. Mogelijk ben je ontslagen en heeft dat een deuk aan je eigenwaarde gegeven. Of je hebt nog niet genoeg ervaring en vraagt je af hoe je die kan opdoen. Of je hebt gewoon geen idee hoe jezelf in een goed daglicht te zetten.
#

In elk van bovenstaande situaties kunnen piekergedachten als ‘ik ben te oud’, ‘ik heb niet het juiste diploma’ en/of ‘ze willen me toch niet’ de overhand nemen. Dat is faal-denken. Het saboteert je en zorgt ervoor dat je niet de puf vindt om écht voor een vacature te gaan, of om je goed voor te bereiden. ‘Het wordt toch niks’ is dan nog al eens het uitgangspunt. En die gedachte wordt zo ook waarheid.

Hoe kan je nu van dit faal-denken switchen naar succes-denken? Om zelfverzekerd te solliciteren helpt het om een ‘succes mindset’ te ontwikkelen, om doelbewust die gedachten bij jezelf op te roepen die zullen leiden naar het ondersteunen van je doelen, niet naar het ondermijnen ervan.

Hoe je dat doet? Van Zelfvertrouwencoach Inge Ketels krijg je volgende 3 tips voor een opbouwende succes mindset:

1. Oefensollicitaties

Durf solliciteren zien als iets waar je je in bekwaamt. Wacht niet tot je de vacature van je leven tegenkomt om de eerste keer te gaan solliciteren. Doe oefensollicitaties. Schrijf je bijvoorbeeld in bij een interim-kantoor en maak er een zo goed mogelijke indruk.

2. Doelbewust kijken naar eerdere positieve ervaringen

Herinner je vroegere succesmomenten. Voor welke (formele of informele) functies ben je eerder in aanmerking gekomen? Welke nuttige dingen heb je gerealiseerd? Als je weinig ervaring hebt, sta dan zeker ook stil bij hobby’s of jeugdactiviteiten. Mogelijk heb je leidinggevende ervaring in de Chiro of heb je een eigen website ontwikkeld.

Zoek in deze succesmomenten naar sterke punten die aansluiten bij de job. Vertel erover. Zo kom je sterker uit de verf én groeit je zelfvertrouwen.

3. Stop je faal-denken

Dit faal-denken is immers vaak niet waar. Mensen van alle leeftijden vinden een nieuwe job. Er zijn elk moment nieuwe mogelijkheden. Ook al lijkt dat in een wanhopig moment niet zo.

Leer jezelf helpende gedachtepatronen aan: gedachten die je ondersteunen, die je kracht versterken, die je energie geven. Je gedachten hebben écht kracht, zet ze dus positief in. Ga bijvoorbeeld ook doelbewust op zoek naar de positieve voorbeelden. Wie is het wel gelukt? Wie doet wat jij wil doen? Je aandacht richten op succes, helpt je om zelf succes te bereiken.

(ik) 

Ben je toe aan een toolbox om meer stuurkracht te geven aan je leven? Om onzekerheid, overweldigd zijn of stress om te buigen in goed uit de verf komen, ook in een sollicitatiegesprek? Is de training zelfvertrouwen iets voor jou? Zie www.bureaustroom.be/zelfvertrouwendag. 

Inge Ketels is Zelfvertrouwencoach. Ze helpt hoger opgeleiden die worstelen met een gevoel van vast zitten. Soms voelen ze zich onzeker, durven niet echt, willen meer uit zichzelf of hun leven halen en weten niet hoe. Inge helpt uit jezelf te halen wat er in zit en maximaal te leven vanuit innerlijk leiderschap, zelfvertrouwen en flow.
Kennismaken? Schrijf je in voor inspirerende artikels en ontvang gratis het e-book ‘test je innerlijk leiderschap’ in je mailbox! Vul je naam en e-mail in op www.bureaustroom.be (homepage rechtsboven, artikels-inschrijven) Liever een cd? Met dit superkwartet van 4 CD’s kan je goed uit de voeten. Ontdek de kracht van gedachten, sterk in je schoenen staan, vergroot je innerlijke rust en onderzoek hoe leven vanuit je hart je levenskwaliteit vergroot. Bestel ze via www.bureaustroom.be/4skil.
 

24 april 2014

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook