Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 809

Volgende
Volgend artikel:

De 10 vuilste jobs ter wereld

Werken in een labo: iets voor jou?

Vrouw werkt in labo

“In een labo komen er heel verschillende profielen en afstudeerniveaus terecht.” (Michael Vrebosch, recruiter bij Science Talents)


Als labomedewerker doe je wonderlijke dingen voor mens en leven. Maar wat moet je ervoor kunnen? We vroegen het aan drie experts: de recruiter (Science Talents), de hogeschool (UCLL) én aan de federatie voor chemie en life sciences (essenscia). “Nauwkeurigheid is een grote plus.”

1. Wat zijn de typische labojobs in ons land?

Er zijn in ons land diverse soorten labo’s. “Mijn ervaring als recruiter binnen life sciences leert me dat je een onderscheid kan maken tussen labo’s die zich richten op onderzoek, elk met hun specialisatie zoals chemie en microbiologie. Daarnaast zijn er de kwaliteitslaboratoria, die voornamelijk testen op zuiverheid en de eigenschappen van grondstoffen en eindproducten. En je hebt ook de klinische of medische laboratoria, denk aan ziekenhuizen of geprivatiseerde labo’s rond microbiologie, hematologie, scheikunde of pathologie”, vertelt Michael Vrebosch, recruiter bij Science Talents. “Daarnaast heb je ook nog forensische en natuurkundige centra.

Kris Bosch, adviseur onderwijs & arbeidsmarkt bij essenscia, wijst op het belang van de labojobs die zich situeren op het niveau van de quality assurance- en quality control-diensten bij chemie-, biotech- en farmabedrijven. “Het zijn cruciale functies gelet op de impact van hun beslissingen op het productieproces en de supply chain”, stelt Bosch.

Lees ook: Labojobs zitten in de lift

2. Hard skills: welke opleiding?

Er komen heel verschillende profielen en afstudeerniveaus terecht in een laboratorium. “Zo hebben we al kandidaten met een A2 geplaatst. Vaak gaat het dan om uitvoerende functies binnen het labo of ter voorbereiding van stalen”, weet Michael Vrebosch van Science Talents.

“De meeste kandidaten hebben echter een professionele bachelor of een graduaat. Je hebt veel specialisaties op de hogescholen, waardoor de studenten zich kunnen specialiseren binnen een tak van de life sciences.” En hij wijst op opleidingen als biomedische laboratoriumtechnologie, chemie, agro en biotechnologie, voedings- en dieetkunde en biochemie. “Ook Master- of PhD-profielen komen vaak in het labo terecht. Al gaat het dan wel vaker over een functie die net iets meer analytisch is.”

Bij hogeschool UCLL wijzen ze op hun opleiding biomedische laboratoriumtechnologie, met twee afstudeerrichtingen: medische en farmaceutische/biologische. “Kies je voor medische laboratoriumtechnologie, dan word je voorbereid om te werken in de diagnostiek van patiëntenstalen. Je komt bijvoorbeeld terecht in een ziekenhuislabo, een privé diagnostisch labo, polikliniek of bloedtransfusiecentrum”, vertellen Karolien Decamps en Eveline Strackx van hogeschool UCLL.

“Bij farmaceutische/biologische laboratoriumtechnologie word je voorbereid voor onderzoek of de industrie. Denk aan een farmaceutisch bedrijf, een kwaliteitscontrole- of onderzoekslabo.”

Kris Bosch van essenscia stelt vast dat de nood aan geschoolde profielen hoog is. “Zo wordt er voor basisprofielen ook gekeken naar verkorte opleidingen. AP hogeschool en VDAB Antwerpen starten hieromtrent bijvoorbeeld een proefproject.”

Extra: Met welke studiekeuze ben je jobzeker?

3. Soft skills: wat moet je kunnen of graag doen?

Kris Bosch ziet vooral nauwgezetheid, precisie, oog voor detail en strikte toepassing van procedures en voorschriften als belangrijke soft skills. Vaak kom je als laborant in een team terecht, maar moet je toch zelfstandig de gevraagde taken kunnen uitvoeren, merkt Michael Vrebosch op.

“Ook nauwkeurigheid is inderdaad een grote plus. Kleine foutjes of deviaties kunnen vaak een foutief of ongewenst gevolg hebben”, weet hij. “Bepaalde analyses zullen niet van de eerste keer meteen juist verlopen, dus een zekere oplossingsgerichtheid lijkt me ook zeker een vereiste.”

Is werken in een labo iets voor jou? Bekijk het huidige vacatureaanbod!

(William Visterin)

27 oktober 2021
  • Jobs voor Labo
Anderen bekeken ook