Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 810

Volgende
Volgend artikel:

Wat doet en verdient een schadebeheerder?

Werken aan een beter leefmilieu voor alle Brusselaars

Leef_milieu_Brussel_1
Van links naar rechts: Yannick Van Schausselen, Olivia De Vos, Anne Duwelz en Fiorenzo Centorbi van Leefmilieu Brussel.
Leefmilieu Brussel is de milieu- en energieadministratie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die streeft naar een duurzamere en groenere toekomst voor alle Brusselaars. Om dit te bereiken, kiest Leefmilieu Brussel voor een succesvolle milieu- en energietransitie in het gewest. Het doel? Een koolstofarme samenleving tegen 2050.

Milieu- en energievergunningen afleveren, actie ondernemen tegen milieuverontreiniging, adviseren en begeleiden rond duurzaam bouwen en consumeren, aanleggen en beheren van groene ruimtes in Brussel: het zijn maar enkele opdrachten van Leefmilieu Brussel. “Sinds 1989 zijn wij als overheidsdienst actief op allerlei domeinen rond leefmilieu en energie binnen het Brussels Gewest”, zegt Yannick Van Schausselen, departementshoofd human resources management.

“Doorheen de jaren zijn onze activiteiten op het gebied van leefmilieu en energie alleen maar toegenomen. Hierdoor vind je in onze organisatie uiteenlopende beroepen, ook binnen ondersteunende diensten. Van bosarbeider tot budgetbeheerder, van landschapsarchitect tot lasser, van preventieadviseur tot projectleider enzovoort. Alle medewerkers dragen bij tot beter leefmilieu en betere levenskwaliteit van alle Brusselaars. En dat is ook nodig als tegen 2050 een transitie naar een koolstofarme samenleving willen realiseren.”

Ook Olivia, Tiou, Anne en Fiorenzo werken bij Leefmilieu Brussel en dragen hier elk in hun eigen functie aan bij.

Waarden

Olivia De Vos is diensthoofd aankopen en bestellingen. Ze stelt aanbestedingen op en is verantwoordelijk voor het plaatsen van bestellingen binnen de budgetmogelijkheden van de dienst. “Mijn job is divers en daagt me voldoende uit. Ik krijg verschillende verantwoordelijkheden. Ik ben begonnen als aankoper en ben nu diensthoofd. Er zijn dus doorgroeimogelijkheden. Leefmilieu Brussel biedt zekerheid en toekomstperspectieven. Het is mijn eerste job bij de overheid en het is toch helemaal anders dan een job in de private sector. Ik zie de impact van mijn werk. Dat doet mijn liefde voor de job alleen maar toenemen. Ik sta volledig achter de waarden van Leefmilieu Brussel. Dat zorgt er ook voor dat ik me goed voel.”

“Ook in mijn dagelijks leven speelt leefmilieu een belangrijke rol. Zo probeer ik mijn afval te verminderen. Ik koop in bulk en let op mijn manier van consumeren. Bovendien gebruik ik de applicatie Too Good To Go. Die zorgt ervoor dat er minder eten in de vuilnisbak belandt. Gooi ik toch iets weg, dan sorteer ik zo goed mogelijk. Ik koop voornamelijk bio. En mijn herbruikbare zakken vergeet ik nooit als ik naar de winkel ga.”

Klimaatverandering

Tiou Nguyen is als departementshoofd content en tools mee verantwoordelijk voor de externe communicatie, bijvoorbeeld via de website en sociale media van Leefmilieu Brussel. “In de prachtige kantoren van Leefmilieu Brussel werken we in team aan de digitalisering van de communicatie. Het is een drukke job, maar ik vind het leuk om mee te werken aan innovatieve projecten die het imago van Brussel veranderen. Het is fijn om te zien dat je inspanningen vruchten afwerpen. Bij Leefmilieu Brussel vind ik de ruimte om me uit te drukken. Elke mening wordt gerespecteerd, we werken in een zorgzame en vriendelijke sfeer.”

“Ik ben opgegroeid in een omgeving waar milieubescherming geen prioriteit was. Sinds ik bij Leefmilieu Brussel werk, besef ik pas echt het belang van de strijd tegen de klimaatverandering. Nu probeer ik ook mijn steentje bij te dragen: ik ben vegetarisch en neem het openbaar vervoer. En als reisliefhebber probeer ik toch zo weinig mogelijk te vliegen.”

Leefmilieu_Brussel_kantoor

RestoBEL, het restaurant van Leefmilieu Brussel, is toegankelijk voor personeelsleden en externe bezoekers.

Als de jackpot winnen

Anne Duwelz is projectassistente en ondersteunt de diversiteitsmanager bij projecten die de diversiteit bij Leefmilieu Brussel promoten en bevorderen. Daarnaast coördineert ze het onthaal van nieuwkomers en zorgt ze ervoor dat nieuwe collega’s zich tijdens hun onthaalsessie welkom voelen. “Werken bij Leefmilieu Brussel is voor mij hetzelfde als de jackpot winnen. Het is een aangename en dynamische werkomgeving waar medewerkers enorm gedreven zijn. Bij Leefmilieu Brussel kan ik mee strijden tegen de klimaatverandering via kleine projecten en acties op korte en lange termijn.”

“Voor mij zijn alle milieukwesties belangrijk. Iedereen zal namelijk de gevolgen van de klimaatverandering voelen. Sommige mensen en landen echter, waaronder kansarme landen, worden sneller en zwaarder getroffen dan andere. Als individu heb je hier weinig invloed op en de gevolgen voor deze mensen raken me. Maar dankzij mijn job kan ik me inzetten voor het leefmilieu in Brussel.”

Fiorenzo Centorbi is werfcontroleur bij de dienst stedelijke uitrusting. Elk trimester controleert deze dienst onder andere alle elektrische punten in ongeveer zestig parken in Brussel. Fiorenzo werkt graag in een groene omgeving en zou nooit iets anders willen doen. “Wanneer er een technisch defect is, ga ik meteen ter plaatse en zorg ik zo snel mogelijk voor een oplossing. Daarnaast neem ik deel aan werfvergaderingen voor nieuwe projecten die plaatsvinden in onze parken. Dankzij deze functie evolueer ik mee met de nieuwe technologieën. Bij Leefmilieu Brussel beginnen we bijvoorbeeld met intelligente verlichting. Die zorgt voor een beter rendement en is positief voor het leefmilieu. Wat ook leuk is bij Leefmilieu Brussel zijn de jaarlijkse evenementen, zoals een sportdag, een teambuilding en een nieuwjaarsdrink. Zo ontmoeten we onze collega’s in een andere omgeving.”

“Persoonlijk besef ik dat zorgen voor het milieu belangrijk is voor onze planeet en onze toekomst. Daarom probeer ik er ook voldoende aandacht aan te besteden. Ik verplaats me bijvoorbeeld met de fiets. En in mijn vrije tijd bezoek ik parken met mijn kinderen en leer hen om zorg te dragen voor het milieu.”

(Victor Van Kerckhove) - Bron: Go for happy magazine

28 december 2021
Anderen bekeken ook