Welke werkhouding heb jij?

18 maart 2013
In een studie van meubelmaker Steelcase bij 2.000 mensen uit 11 verschillende landen komen negen vaak voorkomende houdingen naar voren van werknemers die werken op hun laptop, smartphone of tablet. Het lijkt er wel op alsof tegenwoordig niemand meer rechtop zit ...
voeten bureau houding

1. De achteroverleuners

Achteroverleuner
Een typische houding van werknemers die bezig zijn met hun tablet. Het toestel bevrijdt hen namelijk van hun bureau, waardoor ze gewoon kunnen achteroverleunen of zelfs kunnen liggen.

Probleem? Je armen geraken vermoeid wanneer je op deze manier een tablet voor langere periodes moet vasthouden. Daarnaast kan achteroverleunen of liggen met het toestel in handen rugpijn veroorzaken, omdat de onderrug onvoldoende steun krijgt.

2. De multidevicers

multidevicer
Typisch scenario: een werknemer typt op zijn computer terwijl hij telefoneert mét zijn beide ogen op de laptop gericht. Intussen leunt hij af en toe naar voren om een beter zicht te krijgen op zijn scherm.

Probleem? Er is extra ondersteuning nodig voor de armen, aangezien zij continu bezig zijn met verschillende apparaten.

3. De sms'ers

sms’er
Deze mensen houden werkelijk van hun smartphone, wat erop neerkomt dat ze vaak voor langere periodes naar beneden op het kleine schermpje kijken.

Probleem? Zonder armsteun kunnen de schouders overbelast geraken. Ook nekpijn kan volgen wanneer het toestel zich niet op normale ooghoogte bevindt.

4. De cocooners

cocooner
Dit is de houding van Generatie Y, een houding geschikt voor het gebruik van kleine mobiele technologie waarvoor men klaarblijkelijk op de grond of op een zitzak moet zitten.

Probleem? Je knie buigen kan de bloedcirculatie in de benen verminderen. Ook de onderrug krijgt op deze manier wellicht onvoldoende steun.

5. De swipers

swiper
Tabletgebruikers zitten vaak op deze manier tijdens het werken en het 'swipen' op hun tablet.

Probleem? Voor een langere periode over een scherm hangen en vooruit leunen veroorzaakt rugpijn. Armen die niet ondersteund worden, maken de schouders stijf en steeds naar beneden kijken vermoeit de nek.

6. De steuners

steuner
Een houding van werknemers die in een vergadering zitten, maar de minste aandacht hebben voor de presentatie van hun collega of baas. Zelfs hun ongewenste mail bekijken, vinden zij leuker. Slimme steuners weten hoe ze zich moeten zetten zodat niemand kan meelezen.

Probleem? Dit is een vrij comfortabele houding om te zitten voor een korte periode, hoewel een beetje arm- en rugsteun na een tijdje wenselijk kunnen zijn.

7. De geconcentreerden

geconcentreerd
Op deze manier zitten medewerkers die in een soort van trance verzeild zijn geraakt en diep gefocust zijn.

Probleem? Naar het scherm toe leunen doet de nek verstijven en zet druk op de dijen. Veel mensen plaatsen dan ook onbewust hun voeten op de voet van hun stoel voor wat verlichting.

8. De ver-naar-achteren-leuners

ver-naar-achteren-leuner
Werknemers met grote computerschermen leunen vaak naar achter – vér naar achter – zodat ze alles goed kunnen zien. Het toont dat ze informatie aan het verwerken zijn, in plaats van ze zelf te genereren.

Probleem? Het ziet er misschien slordig uit, maar deze houding is eigenlijk een vrij gezonde manier om te zitten.

9. De strekkers

strekker
Vaak zijn laptopschermen te laag voor de meeste mensen, waardoor gebruikers zich moeten uitstrekken en krommen om goed te kunnen werken.

Probleem? Deze houding gaat gepaard met veel ongemakken en na een tijdje zelfs letsels aan de rug, armen, polsen, nek en schouders.

(nm) – Bron: Businessweek.com - Illustratie: 731 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook