Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 890

Volgende
Volgend artikel:

Meer mentale veerkracht op de werkvloer: 5 tips

Wat doet corona met de ingenieur?

Ingenieur man met mondmasker
“Twee ingenieurs op drie zien de coronacrisis tegelijk als een kans én een bedreiging.”
In welke mate verandert COVID-19 de job en verwachte vaardigheden van ingenieurs? De Vlaamse ingenieursvereniging ie-net stelde de vraag aan 1.064 ingenieurs. En wat blijkt? Communicatieve vaardigheden en veranderingsbereidheid worden belangrijker.

Om te beginnen: de impact van de coronacrisis op de job van ingenieur blijft eerder beperkt. De overgrote meerderheid (93 procent) werkt nog bij dezelfde werkgever als vóór de eerste lockdown. Al was 20 procent van de gecontacteerde ingenieurs vorig jaar wel een (beperkte) periode tijdelijk werkloos.

Twee ingenieurs op drie zien de coronacrisis tegelijk als een kans én bedreiging, blijkt uit de enquête van ie-net. Al konden organisaties ook echt op hun ingenieurs rekenen. Bijna vier op tien werkten mee aan oplossingen om het bedrijf gezond te houden ten gevolge van COVID-19. Ook deze elementen vallen op:

1. Minder werken in buitenland

Een duidelijke trend. 93 procent van de Vlaamse ingenieurs werkt tijdens corona uitsluitend in ons land. Vóór corona was dat slechts twee op drie. Opdrachten in en reizen naar het buitenland staan dus duidelijk op een lager pitje. Ingenieurs die in ons land werkzaam zijn, maar regelmatig een verblijf in het buitenland hadden voor hun job, dalen fors in aantal: van 27 procent naar 5 procent.

2. Thuiswerk ook voor ingenieurs

Bijna alle ingenieurs (94 procent) werken regelmatig thuis. Vóór corona had slechts drie op vier de mogelijkheid om thuis te werken, en deden ze dat ook. Al blijken sociale isolatie en moeilijkere communicatie met medewerkers de grootste uitdagingen bij thuiswerk.

Bijna de helft van de ingenieurs vindt dat zijn of haar productiviteit bij thuiswerk even hoog ligt dan op het werk. Bij de andere helft zijn de meningen verdeeld, maar wel overwegend positief. 31 procent vindt zijn of haar productiviteit thuis hoger dan op kantoor, bij 22 procent is dat omgekeerd: zij voelen zich productiever op het bedrijf zelf.

Doe de test: Welk type thuiswerker ben jij?

3. Voorkeur klassikale opleidingen

Ondanks corona volgde 44 procent wel opleidingen en die vonden vaak online plaats. Maar ingenieurs verkiezen inzake opleidingen toch de fysieke variant. Dat zijn dan zowel puur klassikale opleidingen (de voorkeur van 31 procent van de respondenten) als hybride opleidingen (een combinatie digitaal/klassikaal, wat de voorkeur is bij 30 procent). Slechts een kwart kiest voor digitale opleidingen.

Extra: Corona geeft online bedrijfsopleidingen stevige duw

4. Loopbaan stabiel

Drie kwart wil de carrière verder uitbouwen bij de huidige werkgever. En ook de job daar schatten zij stabiel in. Bijna de helft van de ingenieurs verwacht namelijk dat de organisatie waar hij of zij werkt zal veranderen, maar dat dit geen implicaties gaat hebben op zijn of haar functie. Drie op tien verwacht zelfs dat alles bij het oude zal blijven. De rest (twee op tien) vermoedt wel een koersverandering en denkt dat de organisatie waar hij of zij werkt gaat veranderen én dat dit implicaties zal hebben op de functie.

5. Communicatie en flexibiliteit voorop

De coronacrisis zorgt voor verhoogde werkdruk, vindt zowat de helft van de ingenieurs. Met name soft skills komen opzetten. In de top drie van competenties, die volgens ingenieurs belangrijk zijn geworden in het kader van de coronacrisis, vinden we: communicatieve vaardigheden, veranderingsbereidheid en professionele wendbaarheid.

Lees ook: De 5 meest gevraagde soft skills

De meer inhoudelijke aspecten van de job (zoals manufacturing kennis en kennis van data-analyse en -tools) staan dan weer helemaal onderaan bij competenties die belangrijker worden. Corona maakt de ingenieur vooral communicatiever.

Tijd voor een (nieuwe) job? Bekijk het actuele aanbod van engineering vacatures...

(William Visterin)

9 februari 2021
Anderen bekeken ook