Waar wonen de slimste mensen?

13 augustus 2014
Het gras ziet altijd een beetje groener aan de andere kant… Een gezegde dat vooral blijkt te kloppen voor mensen met een hoger IQ.

Markus Jokela, een Finse onderzoeker heeft onlangs een verband gevonden tussen intelligentie en de keuze van een woonplaats. Voor zijn studie onderzocht hij vooral de motieven van Amerikaanse migranten. Het viel hem op dat hoogintelligente mensen die op het platteland woonden, sneller richting stad trokken. Maar ook het omgekeerde bleek waar. Stadsbewoners met een hoge intelligentie bleken een voorkeur te koesteren voor het platteland.

City management

Jokela deelde de onderzochte locaties in in vier categorieën: platteland, ‘suburban’, stedelijk en ‘central city’.

Vooral ‘central cities’, de grootste of belangrijkste steden in een metropoolregio, zijn populair bij de hoogintelligente jeugd. Niet meer dan normaal vindt Jokela: “Als het over city management gaat, dan denk ik dat alle aandachtspunten voor steden om ‘talent’ aan te trekken van toepassing zijn.” Jongeren vinden in de stad meer werkopportuniteiten en vaak ook betere opleidingsmogelijkheden.

Langs de andere kant, merkt hij ook dat veel van deze grootsteden of talenttrekkers hun eigen uitblinkers verliezen aan de rustigere ‘suburbs’ of het platteland. De voornaamste reden hiervoor bleek om een gezin te stichten. Voor de groep die van de grote stad naar het platteland trok, vond hij niet meteen een algemene verklaring. Hij noemt hen dan ook “een erg speciale groep.” Hij vermoedt dat het hier vaak gaat over vroegere stadsmigranten die terug naar hun ‘country roots’ willen.

Socio-economische en psychologische factor

“De algemene boodschap is dat de selectieve residentiële mobiliteit die we hebben opgemerkt en altijd al associeerden met socio-economische status, ook psychologisch onderbouwd wordt door een verschil in intelligentieniveau.” Want ja, er zijn uiteraard ook meer voor de hand liggende redenen, zoals beter betaalde jobs en lagere huur- of woningprijzen, misschien spreekt de mentaliteit of cultuur van een bepaalde regio mensen meer aan... Kortom: Jokela toont met zijn onderzoek gewoon aan dat er ook rekening moet gehouden worden met een psychologisch intellectueel verband.

IQ

De hoogste IQ-levels waren tot Jokela’s verbazing niet te vinden bij mensen die waren opgegroeid in de grote stadskernen. De hoogste IQ’s werden gemeten bij de mensen die de stap zetten om van het platteland naar de stad te verhuizen. “Hoe langer de migratieafstand naar de stad, des te hoger moet het IQ zijn om deze stap te zetten.”

Conclusie : Intelligente mensen zijn erg mobiel en ongebonden. Ze blijven niet graag hangen.

(sjv) - Bronnen: Citylab.com en Bustle.com

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14950 andere jobs