Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 281

Volgende

Verover je droomjob met de STAR-methode

Een potentiële werkgever wil weten welk vlees hij in de kuip heeft. Met de STAR-methode kan je je goed voorbereiden op lastige sollicitatievragen.
#

STAR staat voor: Situatie, Taak, Activiteiten, Resultaat. Uitgangspunt van deze techniek is dat het verleden de beste maatstaf is om je vaardigheden te testen en te achterhalen hoe je je in de toekomst zal gedragen. Recruiters doen vaak een beroep op de STAR-methode om zicht te krijgen op de specifieke competenties die heel belangrijk zijn voor hen.

Dagelijkse praktijk

Ook HR-bedrijf Secretary Plus gebruikt de STAR-methode dagelijks om de juiste managementondersteunende profielen te kunnen selecteren. “De persoonlijkheid en de motivatie van de kandidaten moeten juist zitten”, vertelt Linda Cappelle, Area Manager van Secretary Plus. “Met de STAR-methode kan je de kerncompetenties die voor een werkgever belangrijk zijn, goed testen. We trainen al onze consultants op de STAR-methode. Zo kunnen ze vrij diep doorvragen en peilen naar concrete voorbeelden. Zonder zo’n methodiek is dat heel moeilijk.”

Bereid je voor met de STAR-methode

Sollicitanten die zich goed willen voorbereiden, weten nu dus hoe dat te doen. Want tijdens een sollicitatiegesprek plots goede praktijkvoorbeelden bedenken, is heel moeilijk. Je kan de recruiter dus beter een stapje voor zijn en op voorhand al nadenken over mogelijke vragen.

“Sollicitanten die goed voor de dag willen komen, moeten zichzelf kennen”, zegt Linda Cappelle van Secretary Plus. “Wie ben ik? Wat zijn mijn sterke en zwakke punten? Je weet natuurlijk nooit welke vragen je potentiële werkgever zal stellen. Maar vragen als: wat wil ik graag of wat verwacht het bedrijf van mij, moet je op voorhand echt wel voorbereiden, anders is de kans groot dat je een mal figuur slaat op een sollicitatiegesprek. Met de STAR-methode kan je je dus heel concreet trainen op zulke vragen.”

Antwoord volgens STAR

En op het sollicitatiegesprek zelf kan je volgens dezelfde STAR-methode antwoorden, dan ben je zeker dat je concreet genoeg antwoordt en niet in algemeenheden blijft steken. De recruiter zal vooral in het oog houden wat je zegt bij ‘activiteit’. Let wel op dat je alleen echt gebeurde werksituaties gebruikt, de interviewer zal blijven doorvragen en met verzonnen verhalen val je snel door de mand.

Een voorbeeld

In je sollicitatiebrief zeg je dat je goed kan omgaan met moeilijke klanten. Kan je hiervan een concreet voorbeeld geven?

STAR Vertel Voorbeeld
Situatie
Wat was de situatie?
Vorige maand had ik een grote klant die heel moeilijk deed over een leveringsdatum en dreigde om met alle toekomstige bestellingen naar de concurrentie te gaan.
Taken
Wat waren jouw taken?
De klant kalmeren en de regels uitleggen.
Activiteiten
Hoe heb je dat aangepakt?
Ik heb de klant rustig uitgelegd dat ik hem zeker niet wilde benadelen en dat dit integendeel de tactiek van het bedrijf was om de kwaliteit te garanderen.
Resultaat
Wat was het resultaat? Wat leverde het op?
De klant is rustig geworden en heeft de levertermijn aanvaard.


(mr) – Met dank aan www.leren.nl en www.jobadvies.be 

27 september 2010
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook