Stop. Zit. Denk.

9 maart 2012
Zo nu en dan heb je een journalist nodig om je scherp te houden. Deze week werd ik opgebeld met de vraag wat ik vond van Susan Cain’s boek Quiet. Paniek! Nog nooit van gehoord. Nochtans zie ik mezelf graag als iemand die weet ‘what hot is and what not’. Ik heb wel meer illusies. Nu blijkt dat Quiet-ding een ware hype te zijn. Binnenkort wordt het ook bij ons geheid een bestseller. U hoorde het eerst hier!
Frederik Anseel
“We doen niet alleen alsof we het druk-druk-druk hebben, we zijn ook druk-druk-druk” (Frederik Anseel is professor organisatiepsychologie Universiteit Gent en hoofd onderzoeksgroep VIGOR)

Om niet af te gaan bij de journaliste, deed ik alsof ik het druk-druk-druk had en vroeg of ze mij morgen kon terugbellen. Vlug het boek gedownload en de dag erna stoer aan de telefoon: ‘Natuurlijk heb ik Quiet gelezen’. Ja, ik heb wel meer irritante trekjes.

Moet u het boek lezen? Nee, niet echt. De auteur maakt er een beetje een zootje van om haar boodschap te brengen: introverte mensen worden niet naar waarde geschat in onze samenleving. Maar ze maakt wel een belangrijk punt. In onze maatschappij worden stilte en ingetogenheid niet echt op prijs gesteld. Het is bon ton om te doen alsof we het druk hebben. Zo kreeg ik laatst een automatische mail met de boodschap: ‘Deze middag kan ik niet direct antwoorden want ik heb een externe opdracht’. Een out-of-office bericht met de uitleg dat je ... out of office bent. We doen niet alleen alsof we het druk-druk-druk hebben, we zijn ook druk-druk-druk. Op die manier voelen we ons belangrijk en succesvol.

Denkweek

Toch wil ik een pleidooi houden om af en toe even te stoppen, stil te zitten en na te denken. Ja, staar gerust uit het raam terwijl u ongestoord mijmert over wat u de voorbije week zoal hebt uitgespookt. Beter nog, neem een blad papier en noteer enkele van uw overpeinzingen. Er is de laatste jaren heel wat onderzoek verschenen dat de waarde van introspectie en reflectie aantoont. We kunnen ons welzijn en de manier waarop we werken aanzienlijk verbeteren door af en toe een stapje terug te zetten en de tijd te nemen om systematisch na te denken over wie we zijn en hoe we functioneren.

Nee, dat hoeft geen piekeren te worden. U moet gewoon even nadenken waarom sommige acties geslaagd zijn en andere mislukt zijn. Als u zo’n analyse opschrijft, blijkt reflectie nog effectiever. Het schrijven op zich werkt heel louterend. Als uw omgeving zich vragen stelt bij uw getreuzel, kan u hen stoer zeggen dat u, net als in het leger, werkt aan een after-event review. U bent niet alleen. Ceo’s van het kaliber van Bill Gates en Mark Zuckerberg nemen geregeld een denkweek vrij om de ratrace achter zich te laten.

Het vraagt wat oefening en discipline natuurlijk, een uur of twee neerzitten en nietsdoen. Indien u zich ongemakkelijk begint te voelen, laat de Franse filosoof Blaise Pascal u inspireren: ‘Tout le malheur des hommes vient du fait qu’ils ne savent pas rester au calme dans une chambre’. Doen!

(fa)

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook