Waarom vind ik moeilijk een job?
Vorige

1 van 299

Volgende

Solliciteren in stijl: do’s en don’ts

Je krijgt maar 1 kans om een goede eerste indruk te maken bij het solliciteren. Daarom handig op een rij, de dingen die je wel én best niet doet tijdens een sollicitatiegesprek op het vlak van kleding, look enzovoort …
#

do's 

DO’S

1. Weinig of subtiele juwelen

Een juweel kan, maar hou het subtiel. Het is niet de bedoeling dat je gesprekspartner verblind of afgeleid wordt door je accessoires.

2. Matchende boven- en onderkleding

Een maatpak of twinset is zeker geen must voor een sollicitatiegesprek, maar zorg er zeker voor dat je kleding bij elkaar past. Kies voor effen kleuren en sobere prints, en bekijk goed of de boven- en onderkleding matcht.

3. Een alternatief voor een maatpak of twinset ...

... kan bijvoorbeeld een blazer met bijpassende broek zijn. Dat oogt iets jonger en is zeker even stijlvol.

4. Passende kleding

Zorg er voor dat de kleding die je draagt goed zit en in jouw maat is. Kleding die te krap/te groot of te kort/te lang is, staat meestal niet flatterend en maakt geen goede indruk.

5. Een blouse of hemd

Met een elegante blouse of mooi hemd scoor je altijd. Zeker een hemd of blouse in een witte kleur, valt meestal wel in de smaak.

don'ts 

DON’TS

1. Te opvallende accessoires

Te veel accessoires leiden af. Probeer daarom het aantal accessoires beperkt te houden, en zorg er voor dat ze niet te groot en te opvallend zijn.

2. Te informeel

Je bent beter overdressed dan underdressed, zeker in professionele situaties. Je te informeel kleden voor een sollicitatiegesprek kan overkomen als een gebrek aan respect voor je gesprekspartner. Veel hangt ook af van de bedrijfscultuur. Wees hiervan op de hoogte, zodat je je gepast kan kleden voor het gesprek.

3. Te drukke patronen

Een patroon kan zeker geen kwaad, maar let op dat het patroon niet te druk is en de aandacht wegneemt. Best kies je voor iets neutraals.

4. Diep uitgesneden kledij

Vrouwelijke sollicitanten kiezen best niet voor kleding die te diep is uitgesneden. Veel rekruteerders staan hier afkeurend tegenover en je neemt het risico om geen serieuze indruk te maken.

5. Doorschijnende materialen

Pas zeker ook op met doorschijnende materialen. Kies voor kleding in een stof die stevig en dik genoeg is. Daardoor voel je jezelf ook meer comfortabel tijdens het gesprek.

(p&k) - Bron: ‘Solliciteren in Stijl’ e-book 2020  

29 mei 2018
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook