Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 793

Volgende

Presenteren voor dummies

Hoe belangrijk zijn presentaties om aan de top te komen? Die vraag legde Sylvie Verleye voor aan dertig Belgische topvrouwen. Het resultaat kan je lezen in haar boek Stilte, ik Spreek!, dat in november wordt voorgesteld op de Boekenbeurs.
#

“De meeste sprekers zijn veel te afhankelijk van hun PowerPoint. Je ziet vaak hoe ze de hele tijd naar hun slides kijken en daarbij maar wat vertellen. Moest PowerPoint plots niet meer werken, zouden ze enorm in paniek geraken”, aldus Verleye.

Kwamen er ook verrassingen uit de interviews naar boven?

“Het was opvallend hoeveel vrouwen erop wezen dat presenteren meer is dan voor een groep staan en een onderwerp brengen. Eigenlijk presenteren we in onze loopbaan voortdurend. Het gaat evengoed om het maken van een eerste indruk en het opbouwen van geloofwaardigheid. Om vooruit te komen moet je jezelf voortdurend presenteren, en niet wachten tot je op een podium staat.”

Dat is makkelijk gezegd. Beginners hebben dikwijls enorme last van de zenuwen, veel van de vrouwen uit het boek wellicht niet meer.

“Je leert ook maar door het veel te doen en er feedback over te krijgen. Nervositeit of angstgevoelens krijg je vaak ook door negatieve gedachten vooraf. Daarom houd je je focus best zo positief mogelijk, en ondersteun je jezelf best met een optimale voorbereiding.”

VIDEO: Hoe geef je een degelijke presentatie?

 

22 september 2011
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook