NIEUW: stoelendans op het werk

29 augustus 2017
Steeds meer bedrijven laten hun werknemers een paar keer per jaar van plaats verwisselen. Deze 'stoelendans' zou namelijk de productiviteit en de samenwerking op kantoor bevorderen.
stoelendans

Sinds de komst van de 'open kantoren' werken steeds meer medewerkers samen in één ruimte. Sommige bedrijven gaan hierbij nog een stapje verder en zetten om de paar maanden andere collega's naast elkaar, in een poging meer te halen uit hun werknemers.

Voorstanders spreken over een verhoogde productiviteit en samenwerking en beweren zelfs dat zulke experimenten kosten kunnen reduceren en de nettowinst een boost kunnen geven. Bedrijven moeten bijgevolg goed nadenken over waar ze welke medewerkers precies zullen zetten, aldus experts in kantoorinrichting en werkplekpsychologie.

Innovatie

'Werknemers groeperen per afdeling kan de focus en efficiëntie opdrijven', zegt Christian Catalini, assistent-professor aan de MIT Sloan School of Management (Massachusetts). 'Groepen door elkaar mengen leidt echter vaker tot innovatie.'

Catalini bestudeerde een aantal wetenschappers van een academische campus in Parijs die wegens een asbestprobleem noodgedwongen bij elkaar moesten zitten. Wat bleek? Wanneer onderzoekers van verschillende departementen samen werden gezet, leidde dit tot een aantal slechte ideeën, maar vooral tot veel meer doorbraken.

Experiment

Nog een voorbeeld is dat van MODCo Media, een reclamebureau gevestigd in New York. Dit bedrijf testte het afgelopen jaar drie verschillende opstellingen uit. Gedurende een half jaar plaatste MODCo zijn accountants en media-inkopers samen, zodat ze van elkaar indirect zouden kunnen leren.

Het experiment eindigde in een besparing van 'een paar honderdduizend dollar per jaar', aldus ceo Erik Dochtermann. Ook ontstonden nieuwe innovatieve producten en verliep de opleiding van nieuwe medewerkers makkelijker. De test draaide echter wel slecht uit voor de accountants. Aangezien de media-inkopers na een tijdje de financiële kant van het bedrijf volledig hadden doorgrond, bleek een volledige boekhoudafdeling niet meer nodig. Gevolg? De media-inkopers doen nu ook de boekhouding en de chief financial officer controleert hun werk.

Nadelen?

Continu veranderen van plaats kent echter ook een aantal nadelen. Sigal Barsade, een management professor aan de University of Pennsylvania's Wharton School, meent dat werknemers die steeds van bureau veranderen het gevoel kunnen krijgen dat ze weinig controle hebben over hun omgeving.

Daarnaast kan het in een groot bedrijf gebeuren dat een 'stoelendans' ervoor zorgt dat niemand zich nog kan herinneren waar bepaalde collega's precies zitten. Een doordachte aanpak is bijgevolg uiterst noodzakelijk.

4 emoties

Tot slot tonen verschillende studies aan dat de temperamenten van werknemers besmettelijk zijn. Meer concreet: werknemers nemen vaak de emoties van hun collega's over. En dat mag bij een 'stoelendans' niet over het hoofd worden gezien. De vier emotionele toestanden die je kan spotten op het werk?

  1. Kalm, ontspannen. Werknemers ervaren in deze toestand minder conflicten en voelen dat ze beter presteren. Deze 'staat' wordt het vaakst overgenomen door collega's.
  2. Gestrest, angstig.Werknemers zijn gefrustreerd, voelen zich boos en stellen zich vijandig op.
  3. Vrolijk, hoge energie.Net zoals in het kalme stadium zijn werknemers in deze toestand meer geneigd om samen te werken. De sfeer is vrolijk
  4. Somber, lage energie.Een doffe, lome staat die het minst besmettelijk is.

"Mensen nemen emoties van elkaar over zoals een virus", aldus Sigal Barsade. Volgens haar werken mensen met dezelfde emotionele temperamenten het best samen. Doch, een manager die een gestreste werknemer wil opfleuren, laat deze medewerker het best omringen met vrolijke en energieke mensen.

(nm) – Bron: Online.wsj.com 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14143 andere jobs