Meer succes dankzij vrouwen in raad van bestuur

31 augustus 2012
Bedrijven met minstens één vrouw in de raad van bestuur presteren de laatste jaren beter dan ondernemingen waar uitsluitend mannen aan de top staan. Dat blijkt uit een onderzoek van de Zwitserse denktank Credit Suisse Research Institute.
vrouw tussen mannen

Een zes jaar durende internationale empirische studie van het Credit Suisse Research Institute bij 2.360 bedrijven wijst onder meer uit dat aandelen van deels door vrouwen bestuurde bedrijven, met een beurswaarde van meer dan 10 miljard euro, het maar liefst 26 procent beter deden dan die van bedrijven waar enkel mannen in het bestuur zetelen.

Minder risico’s

Het onderzoek toont een grotere correlatie tussen de prestaties van aandelen en de aanwezigheid van vrouwen in het bestuur sinds de financiële crisis die vier jaar geleden begon. “Bedrijven met vrouwelijke bestuurders doen het echte beter sinds de economische neergang in 2008”, aldus Mary Curtis, een van de auteurs van de studie.

“Aandelen van bedrijven met vrouwen aan de top lijken minder risico’s in te houden en dragen gemiddeld een minder grote schuld, wat een van de sleutelredenen is waarom deze ‘vrouwelijke’ bedrijven het in deze moeilijke tijden beter doen.”

Japan en Zuid-Korea achterop

Sinds het einde van 2005 steeg het aantal bedrijven met vrouwen in het bestuur van 41 procent naar 59 procent. Japan en Zuid-Korea hinken nog steeds achterop, terwijl de vertegenwoordiging van vrouwen het snelste steeg in de Verenigde Staten en Europa.

Grote bedrijven hebben het grootste percentage vrouwen aan de top, net als bedrijven in de gezondheidszorg en in industrieën waar de consument centraal staat.

(nm) – Bron: Bloomberg.com 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook