Mannen willen vrouwentalenten, en omgekeerd

Uit Nederlands onderzoek blijkt dat mannelijke werknemers zich graag verder willen ontwikkelen in zogenaamde 'vrouwentalenten'. Vrouwen zouden dan weer liever wat zelfverzekerder en overtuigender willen zijn, wat typische talenten zijn waar mannen vaak hoog op scoren.
#

Het 'Talent'-onderzoek van Motivaction in opdracht van het arbeidsmarktplatform NRC Carrière bij ruim 600 hoogopgeleide werknemers toont aan dat mannen zich willen ontwikkelen in talenten die vrouwen zichzelf vaker toedichten, zoals 'communicatief' en 'empathisch'. Omgekeerd blijkt dat vrouwen juist hun 'mannentalenten' verder willen ontwikkelen.

In de studie wordt het stereotiepe beeld van mannen en vrouwen bevestigd. Zo zeggen mannen vaker dan vrouwen dat ze over de talenten 'analytisch', 'zelfverzekerd' en 'actie- en prestatiegericht' beschikken. De vrouwen in het onderzoek gaven dan weer vaker dan mannen aan dat ze 'verantwoordelijker', 'empathischer' en 'communicatiever' zijn.

Talentontwikkeling

'Oplossingsgericht', 'verantwoordelijk' en 'zelfstandig' blijken de meest genoemde talenten bij de respondenten. Zowel op het werk als daarbuiten zetten de respondenten deze talenten in. Verbetering is nog mogelijk op vlak van 'overtuigen', 'presenteren' en 'zelfverzekerd zijn', drie talenten die gewenst zijn voor een goede carrière.

In het algemeen blijken werknemers tevreden te zijn over de aangeboden talentontwikkeling en vinden ze dat hun werkgever veel mogelijkheden biedt. Deze mogelijkheden komen echter niet altijd overeen met de wensen van de werknemers. De respondenten zijn van mening dat 'doorgroeien binnen de loopbaan' de beste manier is om talenten te ontwikkelen.

(nm) – Bron: Managersonline.nl 

9 mei 2014

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook