Vorige

1 van 551

Volgende
Volgend artikel:

Shana maakte van haar passie haar beroep: Lead Character Artist

Loopbaanbegeleiding houdt je een spiegel voor

10 februari 2016
Steeds meer mensen vinden de weg naar een loopbaanbegeleidingstraject. Deze coaching van maximaal acht uur helpt ze hun carrière te analyseren, te ontdekken wat ze kunnen en willen, en welke keuzes men misschien moet maken. Een van de erkende loopbaanbegeleidingscentra is Andress Consulting uit Oudenaarde. Elisabeth Van Herzele volgde er onlangs een traject.
“Mijn laatste werkervaring had mij doen twijfelen aan mijn zekerheden.” (Elisabeth Van Herzele)

Elisabeth Van Herzele (43) uit Lieferinge had haar droomjob gevonden. Daar was ze lang zeker van. Maar de jongste tijd voelde ze dat ze, naar eigen zeggen, op een ‘professioneel dwaalspoor’ zat.

De opties?

“In mijn loopbaan heb ik altijd zo veel mogelijk mijn hart gevolgd. Ik had een job op een studiebureau voor wegenis- en rioleringswerken, die sterk in lijn lag met mijn diploma landschaps- en tuinarchitectuur. Maar de wegenbouw kreeg het door de economische crisis zwaar te verduren, en ook mijn werkgever leed eronder. Dat zorgde er ook voor dat ik mezelf vragen begon te stellen over mijn carrière. Uiteindelijk kreeg ik in september vorig jaar mijn ontslag.”

Wat waren haar opties nu, op haar 43ste? Elisabeth zat met veel vragen, maar ze liet het hoofd niet hangen. Ze was eerder al in contact gekomen met Andress Consulting, in het kader van een rekrutering, en op hun website maakte ze kennis met het systeem van loopbaanbegeleiding.

“Ik had daar nog nooit van gehoord, maar het sprak mij meteen aan. Zo’n loopbaanbegeleidingstraject is opgebouwd uit vier thema’s: Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Hoe pak ik het aan? Net die vragen waarop ik een antwoord zocht.”

In de spiegel kijken

Elisabeth begon in september vorig jaar met het traject. Veel van de inzichten die zij door de loopbaanbegeleiding kreeg, strookten met haar eigen buikgevoel. “Op veel vlakken bevestigde het traject mijn zelfbeeld en de richting die ik voor mezelf had uitgestippeld. Ik ben bijvoorbeeld nogal technisch aangelegd, cijfers zijn mijn ding, en dat bleek nog maar eens uit de tests en de coaching. Mijn laatste werkervaring had mij doen twijfelen aan mijn zekerheden, en daarom was het goed voor mij om eens een spiegel voorgehouden te krijgen. Het leerde mij bijvoorbeeld dat mijn persoonlijkheid en de vaardigheden die ik in mijn drie jobs opdeed, belangrijker zijn dan het diploma – terwijl ik voor mijn werk vroeger altijd zocht naar een functie die dicht bij mijn opleiding aansloot. Mijn loopbaancoach Evelyne kon de situatie waarin ik was beland, meteen objectief inschatten en kaderen.”

Toen Elisabeth aan het loopbaanbegeleidingstraject begon, was ze al bezig met solliciteren. Coach Evelyne pikte daar gericht op in. “Ondanks mijn leeftijd was ik erg positief gestemd over het solliciteren en zij gaf me nog een extra boost om ermee door te gaan.” Sinds 1 december is Elisabeth weer aan de slag, als hulpboekhouder en polyvalent administratief medewerker bij een vastgoedmakelaar. Een veelzijdige job, waarin zij haar sterktes voluit kan inzetten.

Elisabeth kan iedereen die twijfelt aan zijn werksituatie of aan zichzelf loopbaanbegeleiding aanbevelen. “De periode na je 40ste is nu eenmaal een tijd van zelfreflectie, en je wordt misschien wel wat gevoeliger voor een burn-out. In mijn visie moet je job je ook geluk schenken en aansluiten bij je gezinssituatie. Kortom, de puzzel moet kloppen, en loopbaanbegeleiding helpt je vast te stellen of dat ook zo is.”

Een nieuwe adem voor je loopbaan

Andress Consulting uit Oudenaarde begon in 2001 als rekruterings- en selectiekantoor voor algemene profielen, dat voornamelijk Oost- en West-Vlaanderen als werkgebied heeft. Twee jaar geleden kwam daar loopbaanbegeleiding bij – op zeven locaties in Oudenaarde, Aalst, Aalter, Gent, Lokeren, Kortrijk, Roeselare en Oostende.

“Loopbaanbegeleiding staat los van onze rekruteringsactiviteiten en willen we deontologisch ook gescheiden houden. Al kunnen we onze methodes, opgebouwde expertise en kennis van de arbeidsmarkt ook hiervoor inzetten”, zegt Evelyne Hellebaut van Andress Consulting. “We merken dat steeds meer mensen de weg naar een loopbaanbegeleidingstraject vinden om hun carrière een nieuwe adem te geven. Mensen die een beroep doen op loopbaanbegeleiding, hebben heel uiteenlopende profielen. Sommigen zijn van plan om van job te veranderen en willen zich daarop voorbereiden. Anderen voelen zich tevreden bij hun werkgever, maar willen een duidelijker beeld krijgen van hun talenten en ontwikkelingsmogelijkheden.”

4 stappen

Elk loopbaanbegeleidingstraject is er een op maat, maar kent toch een vast verloop van een viertal stappen. Het basisprogramma van vier uur bij Andress Consulting wordt afgesloten met een ‘Reflectief Persoonlijk Ontwikkelingsplan’, dat een antwoord geeft op de vragen: ‘Wie ben ik? Wat kan ik?’.

“Eventueel kan de persoon in kwestie er nog eens vier uur aan koppelen, waarbij ‘Wat wil ik?’ en ‘Hoe moet ik het aanpakken?’ de kernvragen zijn”, zegt Evelyne. “Daaruit volgt dan een ‘Actiegericht Persoonlijk Ontwikkelingsplan’. Per traject van vier uur bieden wij een jaar nazorg. Want vaak gaat de bal pas een aantal weken na het loopbaanbegeleidingstraject aan het rollen.”

Het loopbaanadvies is vrijblijvend, en geeft de mensen inzichten mee hoe men zijn loopbaan eventueel een andere wending kan geven. “Wij zien onszelf als een ‘sparring partner’, een coach die mensen de tijd en mogelijkheid geeft om over zichzelf en hun carrière na te denken”, legt Evelyne Hellebaut uit. “We werken bijvoorbeeld met psychologische tests en sterkte-zwakteanalyses. Die kunnen bij mensen al heel wat zaken duidelijk maken.”

(jd) – Meer info: www.andress.be | www.loopbaanexpert.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 15210 andere jobs