'Korte (bij)naam doet meer verdienen'

16 december 2013
Een studie van jobsite TheLadders.com toont een verband aan tussen het aantal letters in een naam en het salaris. Hoe korter je voornaam, hoe meer je verdient, zo blijkt.
visitekaartjes uitwisselen

Het onderzoek, waarbij de gegevens van bijna 6 miljoen sitebezoekers werden geanalyseerd, wijst uit dat elke letter die aan je naam wordt toegevoegd, neerkomt op een daling van 3.600 dollar (2.610 euro, nvdr.) in je jaarloon. Sara verdient bijvoorbeeld meer dan Sarah, Michele meer dan Michelle, Philip meer dan Phillip …

Bijnaam

TheLadders trachtte aan de hand van deze vaststelling ook na te gaan of mensen die een (kortere) bijnaam gebruiken dan hun naamgenoten, ook meer geld verdienen. Bij het testen van 24 paren bleek dat in 23 gevallen diegenen met een bijnaam het hoogste loonbriefje hebben. Zo krijgt Steve meer dan Stephen, Debbie meer dan Deborah ...

"Er is geen vuistregel wat betreft het gebruik van een bijnaam of je volledige naam. Welke naam je ook op professioneel vlak gebruikt, wees consistent en gebruik steeds dezelfde naam op je cv, visitekaartje, LinkedIn-profiel, e-mailhandtekening enzovoort", aldus 'Job Search'-expert Amanda Augustine van TheLadders.

Andere voordelen?

Naast een hoger loon bieden bijnamen volgens experts ook andere voordelen. Een bijnaam klinkt vaak minder formeel en maakt je makkelijker aanspreekbaar. "Dat kan vooral handig van pas komen wanneer je carrière wil maken in de creatieve industrie", zegt carrière- en hr-expert Vicki Salemi. Wie echter een meer traditionele carrière wil uitbouwen in het bedrijfsleven, kiest beter voor zijn volledige en dus formelere naam.

Bron: Businessinsider.com & Theladders.com 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs