Kinderarbeid blijft actueel: 215 miljoen kinderen aan het werk

Wereldwijd zijn op dit moment nog steeds 215 miljoen kinderen het slachtoffer van (zware) kinderarbeid, aldus de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO), een tak van de Verenigde Naties.
#

'Het probleem situeert zich voornamelijk in ontwikkelingsgebieden', aldus de IAO. 'Vooral op het platteland worden kinderen actief aan het werk gezet. En de verantwoordelijken gaan al te vaak gewoon vrijuit', luidt het.

Waar?

Het lijstje van landen waar kinderarbeid dagelijkse kost is, is langer dan veel mensen durven vermoeden. Je kan maar beter geen kind zijn in India, China, Nigeria, Ethiopië, Rusland, Thailand, Maleisië, Kazachstan, Angola, Brazilië, Oezbekistan, Colombia, Myanmar enzovoort ...

Per werelddeeel geeft dat volgende cijfers:

  • Azië : 61%
  • Afrika: 32%
  • Latijns-Amerika: 7%

Werelddag tegen Kinderarbeid

'We kunnen niet toestaan dat de bestrijding van kinderarbeid lager op de agenda komt te staan', reageert IAO-directeur Juan Somavia. 'Alle landen moeten ernaar streven om kinderarbeid terug te dringen en uiteindelijk volledig de wereld uit te werken.'

De arbeidsorganisatie pleit daarom voor strengere regels, beschreven in een 'roadmap', bekend gemaakt tijdens de Werelddag tegen Kinderarbeid (12 juni). Het concrete doel: het uitbannen van de ergste vormen van kinderarbeid tegen 2016.

(kv) – Bron: IAO-Brussel 

15 juni 2012

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook