Opleidingen
Vorige

1 van 250

Volgende

Jongeren scoren met breien

18 juli 2016
3Côté
De jonge ondernemers bedachten een breiproject om generaties met mekaar te verbinden.
Mini-onderneming 3Côté uit Brugge werd in de categorie ‘sociaal ondernemen’ uitgeroepen tot beste van Vlaanderen. Het project van zes leerlingen uit Sint-Franciscus Xaverius Brugge draait rond breiwerken.

Het concept ‘mini-onderneming’ wordt mede ondersteund door Vlajo, dat jongeren de interesse voor ondernemerschap wil bijbrengen. Vorige week vond de Vlaamse finale voor sociale mini-ondernemingen plaats. Vijf teams stelden hun project voor en werden door de bedrijfsjury ondervraagd: Partum, Lampignon en Jeanius uit Vlaams-Brabant, Pleduco uit Antwerpen en 3Côté, de West-Vlaamse finalist.

Uiteindelijk verkoos de jury 3Côté tot dé sociale mini-onderneming van 2019. Het project, dat eind vorig schooljaar werd opgericht, heeft een hele impact gehad. “Niet alleen op de betrokken senioren, hun begeleiders en de vele vrijwilligers maar ook op de jongeren zelf”, aldus de jury.

Breiproducten

3Côté ging alvast met een verfrissend idee van start. De jonge ondernemers bedachten een breiproject om generaties met elkaar te verbinden. Twee Brugse woonzorgcentra - Regina Coeli en Sint-Jozef - stapten mee in het initiatief en ontvingen de teamleden met open armen op woensdagnamiddag van september tot en met april. Het hele schooljaar lang wordt er samen gebreid en gedeeld. De breiproducten worden door 3Côté verkocht op markten, opendeurdagen en gezellige thuisverkopen.

En zoals het een sociale mini-onderneming betaamt, willen de jonge ondernemers op het einde van het schooljaar met hun winst een groots bedankingsfeest organiseren voor hun breisters. De niet-verkochte breiwerken gaan naar Moeders-voor-Moeders. Een van de rusthuizen heeft besloten het breiproject verder te zetten en te blijven breien met alle generaties samen. “Het fijnste aan onze mini-onderneming is dat we er nu 25 oma’s bij hebben”, aldus de jongeren tijdens de uitreiking.

(kc/wv) 

  • Jobs voor ondernemer
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook